Eftrije: Fryslân moet Nordfriesland steunen, 06-01-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân moet opkomen voor de toekomst van het district Nordfriesland in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein. Dat liet voorzitter Sybren Posthumus van de Friese culturele vereniging Eftrije gisteravond weten in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij riep alle aanwezigen in De Bres op de petitie op internet tegen het opheffen van Nordfriesland te steunen.

Volgens Posthumus hebben tal van Friese organisaties al steun betuigd aan de strijd van de Nordfriesen. De provincie zou dat voorbeeld moeten volgen. Daar komen tenslotte subsidies binnen die onder meer bedoeld zijn om de inter-Friese contacten te stimuleren. De provincie zou kunnen wijzen op het Europees handvest voor taalminderheden, waarin staat dat minderheidstalen niet bedreigd mogen worden door de grenzen van de woongebieden te veranderen.

De discussie over schaalvergroting van de bestaande districten in Duitsland betekent volgens Posthumus de dood in de pot voor de Friese taal en cultuur daar. Ook in Friesland bespeurt Posthumus het grootschaligheidsdenken.

Dat maakt hij op uit de nieuwjaarstoespraken van enkele burgemeester die hebben gepleit voor grotere gemeenten, fusies en herindeling. De burger wordt daarbij vergeten, merkte Posthumus op. Die wil gewoon leefbaarheid, betaalbare belastingen en verbondenheid met elkaar.

Eftrije hiel voor het eerst een nieuwjaarsborrel in een eigen pand. Sinds oktober vorig jaar is De Bres achter de Harmonie het centrum voor Friese taal en cultuur. Eftrije en het Frysk Ynternasjonaal Jongereinkontakt (FYK) houden er hun vergaderingen, dichters, schrijvers en muzikanten treden er op en er worden debatten gehouden. Het FYK beschouwt De Bres al steeds meer als thuishaven, vertelde bestuurslid Hester Knol in haar nieuwjaarsrede.

Boarne: Leeuwarder Courant, 06-01-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Poadium’:04-01-2007 (P), Wir sind NordFriesland!!  Wy binne NoardFriezen!! en by ‘Aktueel’: 06-01-2007 (A), Websstek as stipe foar Nordfriesland.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'