Verslag burgemeester moet ook in Friese taal, 10-01-2007 (A/SB-LC)

DRACHTEN – Het burgerjaarverslag  van de gemeente Smallingerland moet voortaan ook in het Fries verschijnen. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad (15-14) stemde gisteren in met een motie van FNP’er Durk Oosterhof. Burgemeester Bert Middel heeft zijn bedenkingen.

De gemeente schrijft doorgaans alle stukken in het Nederlands. Maar FNP, PvdA en SP willen voor het gemeentelijk jaaroverzicht een uitzondering maken. De burgemeester schrijft dit verslag, waarin allerlei ondernomen activiteiten op een rij zijn gezet, elk jaar. Het gaat bijvoorbeeld om sportprojecten, koninklijke onderscheidingen en meldingen van overlast.

Burgemeester Bert Middel, geboren en getogen Groninger, kon niet beloven de motie uit te voeren. Hij wees de raad erop dat “de bestuurstaal” in Smallingerland Nederlands is. Het zou vreemd zijn dat de gemeenten dan opeens met een Fries stuk komt, aldus Middel. Bovendien bedragen de meerkosten (drukken en vertalen) van een Fries burgerjaarverslag € 7000 tot € 8000.

Het liefst wil de FNP dat alle gemeentelijke stukken in zowel het Nederlands als het Fries verschijnen. Nu schrijft de gemeente in het Nederlands, tenzij zij in het Fries door de burger wordt benaderd. De FNP kreeg geen steun voor dit plan.

De eenmansfractie vindt verder dat alle amtenaren bij de gemeente verplicht het Fries zowel mondeling als schriftelijk voldoende moeten beheersen. Oosterhof: “It stimulearringsbelied wurdt pas serieus as de amtners it Frysk ek behearskje.” De raad kon zich niet vinden in het verplichte karakter van het voorstel van de FNP. Wethouder Fred Veenstra (CDA) wees erop dat de meerderheid van de ambtenaren het Fries verstaat en spreekt.

Boarne: Leeuwarder Courant, 10-01-2007

Neiskrift FFU:
Moai dat it boargerjierferslach ek yn it Frysk moat. Slim is it dat de boargemaster net meiwurkje wol (sjoch bgl. by ‘Swartboek’: 14-06-2006, Geen Friestalig verslag van Middel. En ek ris by ‘Poadium 2006’: 18-04-2006, B.J. Postma: oan de Gemeenterie fan Hearrenfean. In normaal, feitlik lykweardich en lykberjochtige mûnling en skriftlik brûken fan it Frysk moat by guon gemeenten fier wei komme. Oan de taaldiskriminaasje fan de Friezen moat in ein komme. Dêrom heart dit krantestikje ek yn it ‘Swartboek.

<< Werom nei 'Aktueel 2007' of << Werom nei 'Swartboek 2007'