Provincie peilt beheersing Friese taal, 17-01-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Hoe staat het er voor met de Friese taal? Op die vraag hoopt de provincie een antwoord te krijgen door middel van een enquête onder 32.500 huishoudens. Het gaat om het grootste taalonderzoek van de afgelopen tien jaar.

Communicatiebureau Rotaform in Lelystad heeft opdracht gekregen voor een schriftelijke enquête. Gisteren zijn de formulieren verstuurd. Per Friese gemeente moet duidelijk worden hoe het staat met de beheersing van de Friese taal.

De laatste maal dat dit op grote schaal is onderzocht, is meer dan tien jaar geleden. Toen nam de Fryske Akademy het initiatief. “It ûntbrekt it provinsjaal bestjoer no oan aktuele gegevens”, aldus Jochem Admiraal van de provincie.

De enquête behelst een lijst met slechts tien eenvoudige meerkeuzevragen. Die gaan over basisvaardigheden: verstaan, spreken, lezen en schrijven van het Fries. De provincie hoopt dat tenminste een kwart van de huishoudens de enquête zal invullen. De toestand van de taal wordt niet gemeten op de Waddeneilanden.

De provincie wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken voor maatregelen om de Friese taal in stand te houden. Er wordt de komende jaren naar gestreefd dat zeker 95 procent van de inwoners Fries verstaat, dat 70 procent Fries kan spreken, 70 procent Fries kan lezen en 20 procent het ook kan schrijven. De provincie wil bovendien dat de taal door tenminste de helft van de jongeren actief wordt gebruikt.

Boarne: Leeuwarder Courant, 17-01-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'