Meertaligheid remt dementie, 19-01-2007 (A-INT)

Wie in het dagelijks leven twee of meer talen gebruikt, wordt gemiddeld vier jaar later dement dan eentaligen. Dat stellen Canadese onderzoekers op basis van analyse van gegevens van 184 dementiepatiënten (grotendeels Alzheimer). De helft van de dementerenden was tweetalig. Veelal waren het immigranten die in het openbare leven Engels of Frans spraken, maar thuis de taal van vroeger: Pools, Duits, Jiddisch, Hongaars of Roemeens. Zij kregen hun eerste dementiesymptomen op een gemiddelde leeftijd van 75,5 jaar. De patiënten die maar één taal vloeiende spraken, werden al na gemiddeld 71,4 jaar getroffen.

‘We zijn stomverbaasd over het enorme effect’, aldus een van de onderzoekers. Wetenschappers zijn de laatste tijd erg geïnteresseerd in de vraag hoe dementie valt te beïnvloeden door de geest te trainen. Ze lijken nu daarvoor een belangrijke aanwijzing te hebben gevonden. ‘Geen enkel medicijn kan hiertegen op’,  juichen de onderzoekers.

Toch is er meer nodig om het gezonde effect fan talen leren écht hard te maken, en dat zijn de Canadezen dan ook van plan. Want zijn immigranten in veel opzichten (langer wachten met naar de dokter gaan, culturele verschillen, andere eetgewoonten) niet gewoon anders dan autochtone Canadezen? De wetenschappers zeggen dat ze voor al deze effecten statistisch hebben gecorrigeerd, maar dat is niet altijd even makkelijk. (KV)

Boarne: Intermediair, nû. 3, 19-01-2007, s. 13

FFU: Sjoch ek by ‘Poadium 2007’: 26-01-2007 (P/LC), Frysk ûnderwiis hat pragmatysk nut [Pieter de Groot, ‘DWERS’].

<< Werom nei 'Aktueel 2007'