Dantumadeel: Fries spreken, Nederlands lezen, 23-01-2007 (A-LC)

DAMWOUDE - Inwoners van Dantumadeel spreken graag Fries, maar lezen liever Nederlands. Uit een onderzoek van de gemeente blijkt dat 89,3 procent in de woonomgeving Fries spreekt. Tegelijkertijd vindt 76,3 procent het niet nodig dat een deel van de gemeentelijke rubriek in het Fries te lezen is. Wat de taal op plaats- en straatnaamborden betreft, zien net iets meer mensen liever het Nederlands bovenaan staan.

De onderzoeksresultaten zijn voor de gemeente aanleiding voor het huidige Friese taalbeleid voort te zetten. Wel komt er een nieuwe verordening ‘Fries in het schriftelijk verkeer’. Wie een direct en persoonlijk belang heeft bij een bepaalde zaak, kan de stukken in het Fries opvragen. Als er geen persoonlijk belang is, mag de gemeente een vergoeding voor de vertaalkosten vragen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 23-01-2007

Neiskrift FFU:

De FFU stiet in emansipatoarysk taalbelied foar, yn en bûten it ûnderwiis. Dat freget om in ferskowing fan de al ieuwenlang kromwoeksen taalmachtsferhâldings yn de rjochting fan it Frysk. Dy foar it Frysk tige skealike situaasje hat benammen politike oarsaken. De polityk sil sadwaande einlings syn ferantwurdlikens ris nimme moatte om dêr in ein oan te meitsjen. It Frysk sil dus de earste taal wurde moatte yn Fryslân. Ek yn Dantumadiel.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'