‘Invoering van Friese namen kost bijna niets’, 29-01-2007 (A-LC)

Invoering van Friese plaatsnamen op ANWB-borden en komborden, in de gemeentelijke administratie en bij TNT Post hoeft geen € 165.000 te kosten zoals de gemeente Dantumadeel heeft uitgerekend. Dit stelt Cor Jousma van de Topografyske Wurkgroep Fryslân. Volgens Jousma kan de invoering van Friese plaatsnamen voor minder dan € 10.000.

De werkgroep heeft tijdens de collegeonderhandelingen een schema ingeleverd waaruit blijkt dat invoering van Friese plaatsnamen op verwijs- en komborden nauwelijks extra geld kost. Jousma stelt dat vermelding van Friese plaatsnamen op het moment dat een bord is afgeschreven, niks extra’s kost.

Dat TNT Post € 4000 rekent voor invoering van Friese namen is volgens Jousma vreemd. “Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Litterseradiel en Ferwerderadiel dy’t jierren lyn de Fryske nammen ynfierd ha, ha dat ek net betelle. Dêr ha wy ús doe as wurkgroep foar ynset.”

De werkgroep besteedt, aldus Jousma, structureel veel tijd en energie aan nazorg. Kaarten, toeristische informatie, routeboekjes en tal van andere informatie waarin plaatsnamen voorkomen, worden nageplozen op het vermelden van de juiste naam.

Boarne: Leeuwarder Courant, 29-02-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'