Nieuwe kabinet laat het Fries uit de Grondwet, 06-02-2007 (A-LC)

DEN HAAG - Het Fries krijgt in tegenstelling tot het Nederlands van het nieuwe kabinet geen bescherming in de Grondwet. CDA, PvdA en ChristenUnie vinden het van belang het Nederlands als bestuurs-, cultuur- en omgangstaal te waarborgen, blijkt uit het regeerakkoord. Voor het Fries is dit niet nodig. De tweede rijkstaal is opgenomen in het Europees handvest voor minderheidstalen en geniet daardoor al bescherming.

Vanwege die Europese protectie liet CU-leider André Rouwvoet in de verkiezingscampagne al weten dat het Fries van hem geen speciale zorg in de nationale Grondwet verdient. CDA-kamerlid Jan de Vries is het daarmee eens, maar houdt een slag om de arm dat het regeerakkoord op dit punt vandaag nog kan veranderen. De Vries kwam twee jaar terug met CU-collega Arie Slob met het voorstel om alleen het Nederlandse officieel te beschermen.

De Friese gedeputeerde Bertus Mulder pleitte eerder wel voor opname van het Fries in de Grondwet. Volgens hem kon dit ervoor zorgen dat het rijk de afspraken over het bevorderen van de taal serieuzer zou nemen. Ook zou het drempels bij het gebruik van het Fries in gerechtelijke procedures verlagen.

Voor de provincies blijft het afwachten hoe voordeling het regeerakkoord voor hen uitpakt. Weliswaar komen er honderden miljoen euro’s extra voor natuur, economie en wegen, de regionale overheden moeten tegelijk geld inleveren. Het rijk wil de provincies € 200 miljoen korten op de reservepotjes voor natuurontwikkeling. Ook zullen provincies en gemeenten minder geld uit het provincie- en gemeentefonds krijgen als de landelijke overheid er in slaagt het aantal ambtenaren te beperken.

Het voorstel om gemeenteraden met ingang van 2010 te verkleinen, trekt de nieuwe coalitie in.

Boarne: Leeuwarder Courant, 06-02-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'