Dantumadeel kiest Friese plaatsnamen, 21-02-2007 (A-LC)

Ook straatnamen in het Fries

Damwoude – Een meerderheid in de raad van Dantumadeel wil dat de plaats- en straatnamen in de gemeente officieel Friestalig worden.  CDA, PvdA, FNP en SGP dienden hiervoor gisteravond amendementen in. De vier partijen hebben in de raad elf van de zeventien zetels. Het definitieve besluit wordt later genomen.

De Friese namen worden officieel ingevoerd op 1 oktober 2008, maar de gemeenten neemt tien jaar de tijd om de plaatsnaamborden daadwerkelijk te verfriezen. De ChristenUnie is tegen en wil een referendum over de kwestie.

De discussie ging vooral over de kosten van de invoering. De voorstanders verwachtende kosten te kunnen drukken door de borden pas te vervangen als ze afgeschreven zijn. In dat geval zou er geen sprake zijn van extra vervangingskosten.

De ChristenUnie becijferde juist een prijskaartje van € 400.000. Dit was volgens fractievoorzitter Ronald Dijksterhuis berekend op basis van de kosten in de gemeente Littenseradiel.

Volgens hem zou het vertalen van de plaatsnamen “geld weggooien” zijn. “Omdat het namelijk niet nodig is.” De meerderheid van de burgers is volgens hem tegen. Een referendum tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zou dat moeten uitwijzen. De kosten daarvoor bedragen volgens Dijksterhuis € 50.000 tot € 60.000. De partij kreeg hiervoor steun van D’82.

Jelte Couperus van de FNP stelde dat de overheid voor de zwakkeren en het zwakke in de samenleving moet opkomen. Het Fries valt daar volgens hem ook onder. Door de Friese plaats- en straatnamen bovenaan op de borden te zetten, zou de positie van het Fries versterkt worden.

Volgens wethouder Siepie Hylkema zouden de plaatsnaamborden binnen tien jaar voor € 35.000 vervangen kunnen worden. De verdere kosten, zoals voor het aanpassen van het gemeentelijke computersysteem, zouden enige tienduizenden euro’s bedragen.

Dantumadeel zou de vijfde gemeenten worden na Tytsjerksteradiel, Boarnsterhim, Littenseradiel en Ferwerderadiel.  

Boarne: Leeuwarder Courant, 21-02-2007

FFU: Wy binne hjir wiis mei. Dêrom komt ek in plakje yn ús ‘Wytboek’. Dat jildt fansels net foar de ChristenUnie/D’82 en har anty-Fryske kultuerbarbarij. Sokke gemeentlike partijen hearre yn it ‘Swartboek’. Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Dantumadeel: meer Fries, 21-01-2007 (A-FD) en CU: referendum over naamborden, 20-02-2007 (A/SB-LC).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'