Friese plaats- en straatnamen laten dorpen koud, 22-02-2007 (A-LC)

In Dantumadeel wordt vooral schouderophalend gereageerd op het plan van de gemeente om de plaats- en straatnamen te verfriesen. Dorpsbelangen en ondernemersverenigingen staan er niet afwijzend tegenover, mits de kosten beperkt blijven.

Willem Brander van Middenstandsvereniging Veenwouden noemt het idee “leuk”, maar voorziet wel rompslomp en extra kosten. Hij schat in dat er binnen de vereniging ongeveer evenveel voor- als tegenstanders zijn. De middenstanders zijn niet onwelwillend, als de Nederlandse naam maar duidelijk zichtbaar blijft.

Het dorp dat de grootste naamsverandering ondergaat is Zwaagwesteinde. Dat zou De Westerein worden. “De Westereen soe moaier wêze”, zegt voorzitter Jan Bergsma van dorpsbelang, verwijzend naar de uitspraak van de inwoners. Maar het liefst ziet Bergsma gewoon Zwaagwesteinde op de borden staan. “Minsken fan bûten kinnen it doarp dan better fine.”

Harry Zwanenburg, voorzitter van dorpsbelang Rinsumageest/Sijbrandahuis, ziet de Fries namen persoonlijk wel zitten. “Je geane dan dochs werom nei de orizjinele Fryske nammen.”  Hoe de meningen in het dorp zijn, is hem niet bekend. De vereniging heeft nog niet de gelegenheid gehad er over te vergaderen.

Ook dorpsbelang Wouderswoude heeft nog geen standpunt kunnen innemen. Maar het bestuur zal niet wakker liggen van het voornemen, verwacht secretaris Geetje Wijnstra. Tjalke de Boer van dorpsbelang Roodkerk meldt dat zijn dorp best Readtsjerk wil worden. “Wy binne hjir ridlik Frysk ynsteld.”

Pim Gaanderse van dorpsbelang Akkerwoude in Damwoude heeft geen bezwaar tegen de vertaling, tenzij het tonnen zou kosten. “Ik denk niet dat het de mensen zo bezighoudt.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 22-02-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'