Parkeergarage praat Fries in Heerenveen, 08-03-2007 (A-LC)

HEERENVEEN - Naam als voorloper in het gebruik van de Friese taal heeft Heerenveen niet. Toch komt de gemeente komende week met een primeur. De apparatuur in de nieuwe parkeergarage praat Fries.

Een ideetje van de Zwitsere leverancier, vertelt Dik Coehoorn van parkeerbedrijf PCH. De apparaten kunnen normaal gesproken vier talen aan: Nederlands, Frans, Duits en Engels. Maar gezien “de minimale hoeveelheid Fransen [wurde se yn kilo’s ôflevere? FFU] die hier komt” is die taal omgeruild in [‘omgeruild voor’ of ‘veranderd in’, FFU] het Fries. “Het tekentje ‘FR’ kon gewoon blijven staan.”

De Fryske Akademy is er voor ingeschakeld om de veertig verschillende boodschappen te vertalen. “Want het is wel een geintje, maar het moet niet lachwekkend worden.” Zo kan het [de] betaalautomaat ‘past betelje ajw’ vragen. Andere commando’s zijn  ‘bûten bedriuw’ en het ingewikkelde ‘efkes tiid dwaan graach’, dat chauffeurs verzoekt om even te wachten.

Waar de taal van de kaartjesautomaten naar keuze is, zijn de boodschappen bij de in- en uitritten vast. Die wisselen om de paar minuten van Fries naar Nederlands en andersom. Ook leuk voor het vakantiegevoel van toeristen, denkt Coehoorn. Zij worden gemaand tot ‘trochriden’, Moeten ‘kaart yntriuwe’. En lezen bij het wegrijden ‘tige tank’.

De parkeergarage onder het Geert Willigenplein in Heerenveen gaat woensdag open.

Boarne: Leeuwarder Courant, 08-03-2007

Neiskrift FFU:
Moai dat in garaazje ek al Frysk prate kin. Dy is blykber snoader as Coehoorn sels. De ferslachjouwer kin der ek wat fan [faaks in slachtoffer fan it ‘nije learen’?].

Foar de FFU is it brûken fan it Frysk gjin ‘geintje’. Mar dat wisten jo al. Lid wurde dus.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'