Veel docenten zien weinig in ‘nieuwe leren’, 12-03-2007 (A-LC)

HILVERSUM (ANP - Een ruime meerderheid van de leraren ziet niets in de nieuwe lesmethoden, die in de afgelopen jaren zijn ingevoerd in het voortgezet onderwijs. Dit blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw en EénVandaag, in een breed opiniepanel van dat tv-programma.

Bijna 70 procent van de leraren heeft nog steeds erg veel moeite met het ‘nieuwe leren’in het voortgezet onderwijs, blijkt uit het onderzoek. Aan de enquête deden 21.000 mensen mee, onder wie 900 leraren van de middelbare scholen. Van deze leraren vindt 80 procent dat het onderwijs in de laatste twintig jaar achtgeruit is gegaan.

Tweederde van de leraren denkt dat het ‘nieuwe leren’, waarbij leerlingen meer zelfstandig moeten werken, vooral een bezuinigingsmaatregel is. Motief bij de invoering was dat het nieuwe leren de leerlingen beter zou voorbereiden op het beroepsonderwijs. Maar het tegendeel is bereikt, vinden veel leraren.

De basisvorming, de nieuwe onderbouw van het voortgezet onderwijs, is volgens 67 procent een verslechtering. Ruim 60 procent vindt de Tweede Fase, de vernieuwde bovenbouw van havo en vwo, geen verbetering. Het vmbo moet weer plaatsmaken voor de aloude mavo en de lts, vindt 72 procent van de leraren.

Van alle ondervraagden, onder wie leerlingen en ouders van kinderen, vindt 73 procent dat jongeren het meest opsteken van een leraar voor de klas. Met de stelling dat leerlingen op de middelbare school nu minder leren dan twintig jaar geleden, is 63 procent van de respondenten het eens. Ook 75 procent van de leraren kan zich in die stelling vinden.

Boarne: Leeuwarder Courant, 12-03-2007

Neiskrift FFU:
Besparje ek it ûnderwiis yn de Fryske taal en kultuer it ‘nije learen’. Neat is better as in tige goed oplate learaar foar de klasse mei in grutte kennisse fan de taal en de skriftekennisse. Dy moat op grûn dêrfan goed stjoere kinne en wat te fertellen hawwe, leafst meinimmend. As ‘bemiddeler’ tysken learling en kultuer is ‘útlizze’ en ‘goed ynstruksje jaan’ kinne hast wol it alderfoarnaamste dat er kinne moat.

De learkrêft moat sadwaande in tige grutte kennisse hawwe fan alle (Fryske) staverings-, taal- of grammatikaregels en in soad literatuer (fiksje- en non-fiksje) ferwurke hawwe. Der moat in goed learplan wêze, deeglike learboeken en in protte struktuer. It moat dúdlik wêze wat der fan de learlingen ferwachte wurdt en wat de middels dêrby binne.

Wy wolle ôfrekkenje mei de tsûnamy fan de naturalistyske ‘nocht-en-wille’-pedagogyk, de ‘leukheidscultuur’ (Kees Fens) en it ‘komptinsje’-gerop en geraas. Neat gjin ‘kantelende kennis’ en ek gjin geëamel mear oer ‘krachtige leeromgevingen’ fan ‘nij-learen’-ideologen.  De learynhâlden en de kultueroerdracht wurde dêr it slachtoffer fan, ek yn it ûnderwiis yn de Fryske taal en kultuer.

Der giet yndied neat boppe in treflike skoalmaster foàr de klasse, benammen yn it algemien foarmjend ûnderwiis. Der is neat mis mei frontaal en klassikaal ûnderrjocht, as der ek mar genôch oefene wurdt troch de learlingen. Spitich dat in fjirdepart fan de lju (út de enkête’) blykber noch sjende blyn is. De flauwekul fan de learaar as ‘coach’ en de learling as ‘regisseur fan syn eigen learproses’ moat sa gau mooglik de wrâld út. En dus ek it ‘selsstannich learen’. Dat is hjir en dêr finaal trochslein.

Sjoch fierder op ûnderskate plakken by ‘Poadium 2006 en 2007’, dêr’t wy ôfweve mei it ‘nije learen’.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'