Waternamen vanaf vandaag in het Fries, 15-03-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Nagenoeg alle meren, kanalen en overige waterwegen in Friesland hebben met ingang van vandaag hun Friese naam terug. Vrijwel alle gemeenten hebben, op verzoek van de provincie, gekozen voor deze naamsverandering. Het Bildt en Oost- en Weststellingwerf gebruiken naast het Fries hun streektaal.

De Friese namen worden niet meteen overal gebruikt. De topografische dienst van Rijkswaterstaat en de ANWB passen hun waterkaarten en borden de komende jaren aan. Ook de gemeenten vervangen de bebording met de waternamen geleidelijk volgens het onderhoudsschema.

Voor de beroepsvaart worden de namen van alle wateren die het Prinses Margrietkanaal kruisen drie jaar lang in het Fries én in het Nederlands op de kaarten gezet. Daarna wordt de naam definitief  Fries. Vaarten en kanalen die in andere provincies doorlopen, veranderen op de kaart bij de grens in de Nederlandse naam.

De Friese waternamen worden al voor veel waterwegen gebruikt. De verdere invoering ervan betekent een herstel van de historische situatie. De provincie vindt dat het uniform vaststellen van alle namen de eenduidigheid in de officiële benaming en spelling bevordert.

De namen van de Friese waterwegen zijn te vinden op de internetsite fryslan.nl/waternamen. Enkele voornbeelden: in Leeuwardern verandert De Murk in De Moark, in Wûnseradiel heet de Bloedvaart voortaan Nijlanner Feart, en De Dobbe in Leeuwarden wordt It Puoltsje.

Boarne: Leeuwarder Courant, 15-03-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Champagne voor Friese waternamenstrijder, 16-03-2007 (P-LC) en Boarnsterhim eerste gemeente met oude waternamen in bundel, 01-02-2007 (A-LC)

<< Werom nei 'Aktueel 2007'