Cursus omgaan met Drentse peuters, 23-03-2007 (A-DT)

door Liebeth Oelen

ASSEN, vrijdag - Drentse peuterleidsters gaan binnenkort op cursus om te leren hoe ze met Drentstalige kinderen om moeten gaan.

Samen met de overkoepelende onderwijsorganisatie Kobalt heeft de stichting Drentse Taol in Assen een cursus ontwikkeld waarin de peuterleidsters uitleg krijgen wat ze moeten doen als een peuter dialect praat. Ook leren ze kinderen die wel ABN praten bepaalde Drentse woorden aan. ‘Het werkt dus van twee kanten”, aldus Jan Germs van de stichting Drentse Taol.

Peerd
“We hebben niet als doel om ze goed Drents te leren, maar hopen wel dat het dialect een plekje krijgt. Wanneer er bijvoorbeeld Drentismen zoals ‘mag het raam los’ worden gebruikt door de peuters, dan kunnen de peuterleidsters de kinderen corrigeren. Als ze in het dialect zeggen: ‘mien pappe hef een peerd’, dan kan de leidster erop in spelen door te vragen of de peuter een ander woore weet voor peerd.” Voorlopig wordt in Oost-Drenthe proefgedraaid op een aantal peuterzalen. “In dit gebeid heeft 40 tot 50 procent van de kinderen het Drents als moedertaal. Hier wonen bovendien kinderen met een taalachterstand. We willen de taalontwikkeling graag nog voor de basisschool de goede kant opsturen”, zegt Germs.

Boarne: De Telegraaf, 23-03-2007

FFU: As ‘taalûntwikkeling’ dan mar de ûntwikkeling fan it Drintsk is, oars wurket de oanpak grif earslings by Drintstalige bern mei efterstannen yn de eigen taal. Dat liket net daliks de bedoeling. Spitich.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'