Taaltoets driejarigen verplicht of niet?, 24-03-2007 (A-hOB)

De taaltoets voor driejarigen op het consultatiebureau gaat zeker door. Maar is hij nu wel of niet verplicht?

Staatssecretaris Dijksma streeft naar een wettelijke regeling voor de taaltoets. Bij driejarigen in achterstandswijken wordt dan op het consultatiebureau de toets afgenomen. Als blijkt dat ze slecht Nederlands spreken, komen ze in aanmerking voor de voorschoolse educatie. In vrijwel alle verkiezingsprogramma’s was de voorschoolse opvang opgenomen. Bij de PvdA stond de plicht er uitdrukkelijk bij vermeld.

Dijksma wil alles nu in 2009 wettelijk geregeld hebben, maar nog steeds is er discussie over de verplichting. Tijdens haar bezoek aan een kinderopvangcentrum sprak zij nog van de ‘verplichte voorschoolse taalles’. Dat stond ook in de kop van het persbericht. Kennelijk geschrokken van de discussie die dit opriep, is nu op de website van het ministerie het woord ‘verplichting’ niet meer terug te vinden.

Tegenstanders menen dat het hier in feite om een verlaging van de leerlicht gaat, een maatregel die de Kamer heeft afgewezen. Vandaar dat Ronald Zoutendijk, directeur van Ingrado (de vereniging van leerplichtambtenaren), in de Volkskrant van 16 maart zegt dat het beter is er geen algemene regel van te maken. De directeur van de islamitische basisschool El Amien II vindt echter wel dat de maatregel voor alle kinderen moet gelden, omdat kinderen anders al een label opgeplakt krijgen voordat ze naar school gaan. (GvdM)

Boarne: het Onderwijsblad, nû. 6, 24-03-2007, s. 10

Neiskrift FFU:
As trijejierrige Frysktalige jonge bern yn Fryslân ûnder it jok brocht wurde moatte fan de Hollânsktalige toetstwang, dan kin it net oars of trijejierrige Hollânsktalige bern yn Fryslân moatte ek toetst wurde op har ‘efterstannen’ yn it Frysk. Lykweardigens en lykberjochtiging …

<< Werom nei 'Aktueel 2007'