Magere oogst voor Fries in Den Haag, 29-03-2007 (A-LC)

DEN HAAG - Een nieuwe poging om na het Nederlands ook het Fries erkend te krijgen in de Grondwet is op niets uitgelopen. Tweede Kamerleden van CDA, PvdA en VVD hebben gisteren de politieke commissie van de Ried fan de Fryske Beweging laten weten dat er geen meerderheid voor te vinden is in het parlement. Ook voor het omvormen van Omrop Fryslân tot een 24-uurzender en verplicht Fries voor driejarige peuters voelen de parlementariërs niet.

Gedeputeerde Bertus Mulder zag een jaar geleden al een poging mislukken om in Den Haag meer steun voor het Fries te krijgen. Hij stapte toen met het Grondwetpleidooi en een claim van € 21 miljoen naar de Eerste Kamer. Dat bleek niet de handigste strategie. De senaat kon hem niet helpen. Beide zaken zijn beter in de Tweede kamer te regelen, maar die voelde zich gepasseerd.

Om het opnieuw te proberen, haalde de Ried ervaren politici van vier partijen van stal om af te tasten wat er via de Tweede kamer aan vooruitgang voor het Fries te boeken is. Senator Kobus Walsma (CDA), oud-Tweede kamerlid Annet van der Hoek (PvdA) en wethouder Germ Gerbrandy (FNP, Wymbritseradiel) togen gisteren voor een informeel gesprek naar Den Haag. Burgemeester Arno Brok (VVD) was verhinderd. Hoewel de discussie nu beter op gang kwam, was de oogst beperkt.

Om het Fries alsnog in de Grondwet op te nemen, is het nodig het regeerakkoord open te breken en de afspraken die daar over de talen in staan, te herzien. Hoe vurig Gerbrandy er ook voor pleitte, het is politiek onhaalbaar, oordeelden de kamerleden Joop Atsma (CDA) en Lutz Jacobi (PvdA). Meer geld voor Omrop Fryslân is eveneens onrealistisch, want dan willen de andere regionale omroepen ook extra centen.

Wel was er steun voor de wens om een onafhankelijke rijkscommissie in te stellen. Die moet nagaan wat er van de afspraken tussen kabinet en provincie over bevordering van het Fries terecht is gekomen en wat er na 2010 nog moet gebeuren. De kamerleden konden zich hier snel in vinden: het is eenvoudig te regelen, kost nauwelijks geld en kan weinig kwaad.

Boarne: Leeuwarder Courant, 29-03-2007

Neiskrift FFU:
It moat, lykas altiten, wer foar de Haachske helsdoarren weikomme. Wy moatte de sintralistyske ienheidssteat ‘Nederland’ fansels o sa tankber wêze dat Hollânsktaligen, dy’t by útsûndering Fryskkundich en Frysksinnich binne, beslisse moatte oer wat goed is foar it Frysk en de Friezen ... Gâns lju tinke ek noch dat soks demokrasy hjitte mei.

Ien fan dy útsûnderings wie J.H. Scheps, lid fan de Twadde Keamer (1946-1967). Hy wiisde it sintralisme fan de hearskers, dy’t yn de haadstêden har sit hawwe, ôf en wol komme ta it foarmjen fan in demokratysk desintralistysk Europa. Hy hat him altiten dúdlik foar it rjocht fan it Fryske folk útsprutsen. Ferlykje syn ‘Verenigd Europa als gemeenschap van vrije volkeren’ (Leeuwarden: Friese Pers Boekerij BV, 1981).

It wurdt heech tiid dat de iennichste autochtoane minderheid fan dat Leechlân, de Friezen, sels oer syn lot kediist en sels wetjaand foech kriget.

Germ Gerbrandy is ek bestjoerslid fan de FFU. Wy wurdearje syn krewearjen tige.

Sjoch fierder by ‘Aktueel 2006’: 14-12-2006, Friesland eist zelfbeschikking over het Fries; 14-12-2006, ‘Informateur moet Friese taal rol geven’; 16-09-2006, Nieuw pleidooi Fryske Ried voor taalwet; 16-02-2006, Staatssecretaris tegen miljoenenclaim Omrop; 16-02-2006, Provincie naar Remkes voor extra geld Omrop; 09-02-2006, CDA Fryslân wil veel geld voor Friese taal; 08-02-2006, Leeuwarder Courant: Omrop wil volwassen worden.

En ek by ‘Poadium 2006’: 14-12-2006, Friesland eist zelfbeschikking over het Fries; 24-11-2007, De FNP wol yn Fryslân yn it foarste plak de eigen saken regelje; 07-11-2006, Wegwijs in zelfstandig Friesland; 30-10-2006, ‘Fryslân vijfde land van het koninkrijk’; 30-10-2006, Partij voor zelfstandig Friesland; 06-07-2006, Catalonië, voorbeeld voor Noord-Nederland; 13-01-2006, Mulder: Tijd is rijp voor Friese taalwet.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'