Ostfriesland: regionale partij voor politieke bewustwording, 31-03-2007 (A-PvhN)

Na een goed bezochte discussieavond op 16 maart in Hesel (Ostfriesland) […] zijn op 29 maart jl. de eerste stappen gezet tot de oprichting van een regionale politieke partij voor de Groningse buurregio Ostfriesland.

Het Friesische Forum, een discussiegroep in Ostfriesland, had op 16 maart een aantal sprekers van regionale partijen uit Friesland (Frysk Nasjonale Partij), Groningen (wij) en Sleeswijk-Holstein (Südschleswigsche Wählerverband, SWW), alsook van een grote Duitse partij, de liberale FDP, uitgenodigd om te discussiëren over een regionale partij voor de regio Ostfriesland. De avond trok ca. 40 geïnteresseerden, waarvan het leeuwendeel een nieuwe regionale partij wel zag zitten.

De oprichting van een regionale politieke partij is hier niet eenvoudig, omdat deze regio als zodanig geen eigen bestuurslaag kent. Ostfriesland bestaat feitelijk uit vier zogenaamde Landkreisen, waarbinnen meerdere gemeenten liggen en één kreisfreie Stadt.

De eerstvolgende bestuurslaag is het land Niedersachsen. Veel Ostfriesen voelen zich door de ‘landsregering’ in Hannover niet goed vertegenwoordigd. Daarom lijkt er wel een voedingsbodem voor een aparte, Ostfriese politieke partij te bestaan.

Aan het eind van de discussieavond heeft de uit Nordfriesland stammende en voormalige Partij voor het Noorden-kandidate Sabrina Koetsier de bezoekers opgeroepen op korte termijn opnieuw bijeen te komen om over de vorming van zo’n Oost-Friese parij verder te discussiëren. Die tweede avond heeft onlangs plaatsgevonden. Een ploegje van zo’n 17 personen heeft zich het hoofd gebogen over de hanteren grondbeginselen van zo’n toekomstige partij. “In N-W-Duitsland zijn veel mensen moe van de landelijke politiek. Ook de regering in Hannover zien ze als een verlengstuk van de nationale politiek”, aldus Sabrina Koetsier. “Toch is het beleid van Nedersaksen voor een regio als Ostfriesland van direct belang, in het bijzonder waar het gaat om infrastructuur, onderwijs en cultuur.” “De aanwezigen waren het er over eens, dat een op te richten Ostfriese partij vooral ook het versterken van een regionaal-cultureel bewustzijn moet bevorderen. Vanuit een dergelijk bewustzijn kunnen mensen dan ook beter opkomen voor de belangen van de eigen regio. Men zal de eigen regio gaan ervaren als de eigen voortuin: ook die moet er uiteraard perfect bij liggen: een Ostfries zal er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.”

De vraag is of je alleen in de vier Ostfriese Kreisen en in de stad Emden een organisatie wil opbouwen, of dat je een vertegenwoordiging op deelstaatsniveau nastreeft, vergelijkbaar met de situatie in Sleeswijk-Holstein (de Ostfriesen als nationale minderheid). Er gaan ook stemmen op om in deze partij mede de in Ostfriesland wonende Nederlanders te vertegenwoordigen. De groep wil proberen de grondbeginselen op een bijeenkomst bij het Upstalsboom-gedenkteken (bij Aurich) op de dinsdag na Pinksteren nader uit te dragen.

De redactie

Boarne: Nieuwsbrief 51, Partij voor het Noorden, 31-03-2007, s. 1 en 3

Neiskrift FFU:
It fersterkjen fan it regionaal-kultureel bewustwêzen is net allinnich yn ús Fryslân wichtich, mar ek yn East- en Noardfryslân. It ûnderwiis, de kultueroerdrager by útstek, moat dêr in sintraal by plak krije. Wy winskje de Eastfriezen sukses by har stribjen en folgje de ûntjouwings op dat mêd mei grutte belangstelling. Wy hoopje dat it stribjen ek fan belang wêze sil foar it fersterkjen fan de oerdracht fan it Sealtersk.

Sjoch ek by ‘Aktueel 2006’: 28-12-2006, Flink animo voor Ostfriesen-partij en by ‘Poadium 2006’: 29-11-2006, Geen Duitser maar Fries (oer it stribjen fan Arno Ulrichs).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'