Brok bepleit eigen Fries cultuurbeleid, 19-04-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De provincie Friesland moet niet blijven hangen in de klaagzang dat er te veel cultuurgeld naar de Randstad gaat en te weinig naar de periferie. Volgens Arno Brok, voorzitter van de cultuurdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten er spijkers met koppen worden geslagen. Er moeten of meer rijksinstellingen naar het Noorden worden gehaald of Friesland moet een eigen cultuurbeleid gaan voeren.

De twaalf provinciebesturen, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO) boden gisteren in Den haag een rapport aan over de scheve verdeling van overheidssubsidies voor kunst en cultuur. Verreweg het meeste geld gaat naar hert Westen en dan vooral naar Amsterdam. Flevoland, Friesland, Drenthe en Zeeland komen er uiterst bekaaid af. Cultuurgedeputeerde Bertus Mulder noemde dit gisteren een belachelijke situatie.

Volgens Brok, die namen de Nederlandse gemeente met de overheid onderhandelt, is die reactie van Mulder niet bijster origineel. Al bijna vijftien jaar lang klaagt het Noorden over een oneerlijke verdeling. Die klaagzang, aldus Brok, kennen we onderhand wel. “De fraach is: wat docht de provinsje deroan?”

Hij wijst erop dat de gemeenten en de provincies verreweg de grootste geldschieters zijn van de culturele infrastructuur. Van de rijksuitgaven os 0,7 procent bestemd voor kunst en cultuur. Gemeenten geven 8 procent van hun besteedbaar inkomen daaraan uit.

“Wy krije yndie te min jild. Dat is wier. It Ryk moat de útjefte ferheegje fan 0,7 prosint oant 1,0 prosint”, aldus Brok. Maar er zijn nog meer oplossingen. Er moeten meer kunstinstellingen en -evenementen met een landelijke uitstraling komen zoals Oerol of Keramiekmuseum Het Princessehof naar Friesland worden gehaald. Maar de voorkeur van Brok gaat uit naar een decentralisatie van het cultuurbeleid. “Mear kultureel foech foar Fryslân.” Het Noorden moet snel met minister Ronald Plasterk om tafel. “Fryslân kin in eksperimentprovinsje [eksperimintprovinsje] wurde.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 19-04-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Cultuurgeld zeer scheef verdeeld, 18-04-2007 (A-LC)
De FFU pleitet al jierren foar mear foech foar de Provinsje, benammen op het mêd fan  it ûnderwiis yn de Fryske taal en kultuer.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'