‘Journalisten beheersen hun streektaal niet meer’, 21-04-2007 (A-LC)

OMMEN - Streektalen zijn in. Zelfs jongeren vinden het ‘cool’ streektaal te gebruiken sinds een aantal regionale omroepen dramaseries in de eigen taal uitzendt. Een groeiende markt voor regionale omroepen dus, was de constatering gistermiddag op een symposium. Er doemt echter een probleem: er zijn nog amper presentatoren en journalisten die een streektaal beheersen.

Het SONT (Streektaal Organisatie Nedersaksisch Taalgebied) wilde wel eens weten hoe zij de streektaal kunnen promoten bij de regionale omroepen in hun gebied, te weten RTV Oost, RTV Noord, Omrop Fryslân en RTV Drenthe. In Friesland vallen Oost- en Weststellingwerf onder het Nedersaksisch taalgebied.

De aanwezige omroepen lieten stuk voor stuk weten zich niet voor taalpolitiek te willen lenen. Zij zien het niet als hun taak de streektaal te stimuleren. Roel Dijkhuis, directeur van RTV Noord was daarin het stelligst. “Wij willen geen streektaal-EO zijn. Wij registreren alleen en zolang in het provinciaal bestuur, in gemeenten en in waterschappen geen Gronings gesproken wordt, komt dat ook niet bij ons terug.”

Wel heeft RTV Noord specifiek Groningstalige programma’s en wordt het Gronings in andere programma’s gebruikt als het functioneel is. Bijvoorbeeld als emoties een rol spelen. Ook is deze omroep bezig met een eigen dramaserie, die vanaf november uitgezonden wordt.
Maar ook Dijkhuis stuit op het probleem dat het moeilijk is vakbekwame journalisten te vinden die ook nog eens de streektaal spreken. De andere omroepen laten de mensen praten zoals ze zelf willen en vaak blijkt dat mensen dan best hun streektaal willen spreken als ze geïnterviewd worden.

Omrop Fryslân was een vreemde eend in de bijt op het symposium, constateerde adjunct-hoofdredacteur Rein Tolsma. “Al onze programma’s zijn in het Fries en dat vinden we heel gewoon.” Hij waarschuwde voor te overspannen verwachtingen van het SONT. Dat wil zo snel mogelijk voor elkaar krijgen dat het Nedersaksisch in het Europees handvest voor minderheidstalen dezelfde status als het Fries krijgt. Dat wil zeggen dat de overheid een actief en continu streektaalbeleid voert en dat ook laat controleren door de Raad van Europa.

Het Fries kent die situatie al tien jaar, maar is er in de ogen van Tolsma weinig mee opgeschoten. “Denk maar niet dat de overheid een opleiding voor journalisten in onze eigen taal financiert.” Mocht het Nedersaksisch de erkenning wel krijgen, dan zou het volgens Tolsma een goede zaak zijn om samen met het Fries echt te gaan strijden voor uitvoering van die erkenning.

Boarne: Leeuwarder Courant, 21-04-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'