Fryske Akademy doet projecten voor Basken, 12-05-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Mercator Kenniscentrum gaat samenwerken met de Baskische overheid. Gisteren tekende Tonxtu Campos, de Baskische minister van onderwijs, en directeur Reinier Salverda van de Fryske Akademy in Leeuwarden een overeenkomst. Mercator is als Europees kenniscentrum voor meertaligheid een onderdeel van de Fryske Akademy.

In de komende vier jaren gaat Mercator projecten uitvoeren voor het ministerie van onderwijs in de Baskische Autonome regio. Het kan onder meer gaan om een onderzoek naar de waarde van meertaligheid in het onderwijs en intensievere deelname aan het Europees netwerk van scholen. Na dit eerste buitenlandse contract verwacht de Fryske Akademy meer opdrachten uit regio’s met een minderheidstaal.

Campos was in Leeuwarden voor een tweedaagse conferentie van Mercator over twee- en drietalig onderwijs. Uit twaalf Europese landen waren vertegenwoordigers te gast in It Aljemint van de Fryske Akademy.

Leidraad was een rapport waarin Mercator in kaart bracht hoe zeven lidstaten van de Europese Unie – waaronder Nederland – op scholen omgaan met minderheidtalen. Hieruit bleek dat er grote verschillen zijn, en dat het Friese onderwijs nog wel een duwtje kan gebruiken.

Kinderen die in verschillende talen geschoold zijn, zijn later beter in staat om snel van de ene naar de andere taal over te schakelen. Ze zijn taalvaardiger, stelde gedeputeerde Bertus Mulder in zijn openingstoespraak. Die overtuiging werd gedeeld door andere deelnemers aan de conferentie, die een waslijst aan ideeën en onderzoeksgebieden opleverde.

De voorschoolse opvang, de basisschool en het voorgezet onderwijs moeten hun lesaanbod aan meertalige leerlingen beter op elkaar afstemmen, was een van de uitkomsten. Nu moet een leerling die het Fries al heel aardig beheerst, in het voorgezet onderwijs bij dit vak weer helemaal bij nul beginnen.

Ook in andere landen is dat een probleem, evenals de aandacht voor de minderheidstaal in lerarenopleidingen. Vaak schiet de opleiding vooral tekort als het gaat om gebruik van de minderheidstaal als voertaal in een aantal vakken. Mercator wil eveneens onderzoek doen naar economische voordelen van meertaligheid. Die effecten moeten te meten zijn als meertalig onderwijstaalvaardiger maakt. En met die cijfers zijn ouders waarschijnlijk ook beter te overtuigen van het belang van meertalige scholen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 12-05-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: ‘Rijk moet taalbeleid aan provincie laten’, 10-05-2007 (A-FD).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'