Inspectie gaat nu ook Fries toetsen, 31-05-2007 (A-FD)

Leeuwarden - De Inspectie van het Onderwijs gaat op basisscholen de kwaliteit van de lessen Fries toetsen, zoals dat al sinds jaar en dag gebeurt met vakken als rekenen en taal. De Inspectie heeft voor het eerst een zogenoemd waarderingskader opgesteld, een pakket met eisen waaraan iedere school moet voldoen, plus een protocol inzichtelijk te maken hoe het taalbeleid ervoor staat.

Tot nu toe keek een inspecteur alleen globaal naar de manier waarop het Fries werd behandeld. Voortaan staat het vak echter op dezelfde hoogste als Nederlands lezen, rekenen en wiskunde: de inspecteur wil op veertien punten precies weten hoe de vlag erbij hangt. De uitkomsten van die beoordeling tellen mee voor het totale oordeel over de school.

Een school moet op papier kunnen aantonen wat het taalbeleid is, welke kerndoelen er zijn en hoe de vorderingen van de kinderen worden bijgehouden. Verder kijkt de inspecteur in de les in hoeverre kinderen echt met het vak bezig zijn en hoe de les didactisch in elkaar zit.

Met het waarderingskader worden Friese scholemn nu voor het eerst anders beoordeeld dan scholen in de rest van het land.

Boarne: Friesch Dagblad, 31-05-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Brieven ynkommen, 2007’: 18-01-2007 < Ryk (Ministearje OCW): Fries in het onderwijs.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'