Mulder spreekt over talen in Straatsburg, 30-05-2007 (A-FD)

Straatsburg - Gedeputeerde Mulder bepleit vandaag in Straatsburg dat Europa meer werk maakt van het ontwikkelen van een gezamenlijk beleid voor minderheidstalen. “Er is een grote verscheidenheid in taalbeleid in Europa, en ook in onderwijsbeleid”, constateert Mulder. Hij stelt dat het onmogelijk is om voor alle Europese leerlingen een bepaald model op te stellen, maar wat hem betreft kan er wel gewerkt worden aan een stelsel van normen waar alle landen aan moeten voldoen.

De gedeputeerde presenteert vandaag het rapport ‘The development of minimum standards on language education in regional or minority languages’ (De ontwikkeling van minimumnormen voor taalonderwijs in regionale of minderheidstalen). Mulder spreekt vandaag de Minderhedenkamer van de Raad van Europa toe, morgen volgt de commissie Cultuur en Onderwijs van dezelfde organisatie.

Het rapport is opgesteld door het Leeuwarder onderzoeksinstituut Mercator en was een paar weken geleden onderwerp van discussie op een internationale conferentie in Leeuwarden waar ruim zestig experts uit meer dan twaalf landen aan deelnamen.

Normen
Volgens Mulder blijkt uit dit onderzoek dat het mogelijk is om in het Europese beleid normen vast te leggen voor het onderwijs in en van minderheidstalen, over de doelen die kunnen worden gesteld op het gebied van taalvaardigheid, over de tijd die daaraan besteed wordt, over het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt, over de continuïteit in het onderwijs in de betreffende talen en over de kwalificaties waaraan de leerkrachten en hun opleidingen moeten voldoen.

In het rapport is op basis van verslagen uit alle regionale taalgebieden in Europa vastgelegd hoe de afgelopen tien jaar in heel Europa is omgegaan met minderheidstalen, sinds het Europees Handvest voor Minderheidstalen in 1998 van kracht werd. Mulder stelt de vergadering in Straatsburg voor om naast de aanbevelingen uit het Mercatoronderzoek nog een aanpassing aan het handvest te doen, waar het gaat om het ‘substantiële’ deel dat er in het onderwijs aan de talen besteed moet worden. “Ik wil voorstellen om daar aan toe te voegen: ‘in alle klassen’. Een toevoeging die een wettelijke basis zal leveren voor de continuïteit in onderwijs.”

Ratificatie
Later dit jaar zullen het rapport en de aanbevelingen moeten worden aangenomen door de Raad van Europa, en daar zullen de nationale overheden vervolgens mee aan de slag moeten. Mulder dringt er bij alle leden van de Raad van Europa op aan om het Handvest van Minderheidstalen te ratificeren als ze dat nog niet hebben gedaan, en vervolgens ook de noodzakelijke maatregelen te nemen om de minderheidstalen in hun gebied te stimuleren volgens de aanpak die in het Handvest is vastgelegd.

Boarne: Friesch Dagblad, 30-05-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: ‘Tien keer zoveel Friese les op school’, 20-03-2007 (A-FD); Helderheid nodig over Fries op scholen, 20-03-2007 (A-LC).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'