Computer en telefoon open voor Friese taal, 30-08-2007 (A-LC)

Van onze verslagggever
LEEUWARDEN - Computer en telefoon zijn in de nabije toekomst gemakkelijker te bedienen in het Fries. Er komt een Friestalig Microsoft Office-pakket, waardoor het schrijven van Friestalige brieven op de computer een stuk eenvoudiger wordt. Ook wordt gewerkt aan een manier om handiger te kunnen sms’en in het Fries. Dit blijkt uit het beleidsplan voor de Friese taal van de provincie voor de komende drie jaar.*

De informatietechnologie is nu nog onvoldoende toegankelijk voor gebruikers van het Fries. De provincie wil de mogelijkheden verruimen in een poging de taal eigentijds en jong te houden. Zo is de Amerikaanse computergigant Microsoft bereid om – zo mogelijk binnen drie jaar – een Friestalige versie van het veelgebruikte Office-programma op de markt te brengen. Wales, Baskenland en Catalonië hebben al zo’n variant in hun eigen minderheidstaal.

Om sms’en met de mobiele telefoon gemakkelijker en sneller te maken, dient er een T9-funktie te komen die Friese woorden in sms-berichten herkent en aanvult. De provincie wil een bedrijf opdracht geven hiervoor een programma te ontwikkelen, dat straks voor de inwoners valt te downloaden op internet.

Verder komt er een computerprogramma voor controle van Friese grammatica. Ook wordt een systeem ontwikkeld voor de omzetting van Friese teksten in gesproken taal. Dit is vooral handig voor blinden en slechtzienden.

Ook interactieve media als televisie en internet, spelletjes YouTube en Second Life moeten in de toekomst bereikbaar zijn in het Fries, vindt de provincie. “Troch gebrûk te meitsjen fan ict wolle wy it Frysk in nije diminsje jaan”, zegt gedeputeerde voor taal en cultuur Jannewietske de Vries.

De provincie wil bovendien haar inwoners de komende jaren actiever betrekken bij het “levend houden” van de eigen taal. Daarom wordt er jaarlijks € 400.000 beschikbaar gesteld voor nieuwe creatieve en innovatieve projecten, die het gebruik van de Friese taal stimuleren.

De inwoners worden uitgedaagd om mee te denken. “Jongerein, âlderein, kreative minsken, wittenskippers, ûndernimmers; wy noegje elkenien út om mei elkoar nei te tinken oer har rol en om mei foarstellen te kommen”, aldus De Vries.

Boarne: Leeuwarder Courant, 30-08-2007

FFU: *It giet om it Beliedplan Fryske taal 2008-2010, Frysk yn Fryslân: taal tusken minsken. Fan Rjocht nei Praktyk [Ljouwert: Provinsje Fryslân, augustus 2007]. Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Ook Friezen verdienen hun eigen Windows, 31-08-2007 (A-LC).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'