Provincie faalt met Friese les, 30-08-2007 (A-LC)

Verbeterplan in werking gezet [side 1]

Leeuwarden - Het blijft kwakkelen met het Friestalig onderwijs. De Friese Poort en het Friesland College willen geen taalbeleid formuleren. In het speciaal onderwijs is helemaal geen beleidsmatige aandacht voor de Friese taal en in het voortgezet onderwijs kiezen te weinig leerlingen het vak Fries. Ook in het hoger onderwijs is het behelpen.

Dit alles blijkt uit de evaluatie van de taalnota 2003-2007 van de provincie Fryslân. Zes van de 21 doelstellingen zijn niet gehaald, anderen [andere] zijn nog in ontwikkeling. Doelstellingen die wel zijn gehaald, gaan vaak over het beschikbaar stellen van lesmateriaal en middelen. Blijkbaar worden die (nog) onvoldoende gebruikt.

Ook is de provincie er niet in geslaagd met het taalbeleid het aantal studenten op de lerarenopleiding Fries omhoog te krijgen. Dit jaar doen zeventien studenten de vol- of deeltijdopleiding. Dat hadden er meer dan dertig moeten zijn.

De provincie heeft voor de zomer al maatregelen genomen om de situatie in het primair onderwijs te verbeteren met het vaststellen van de onderwijsnotitie [onderwijsnota] Boppeslach. Vooralsnog krijgen echter slechts 87 van de 482 basisscholen subsidie voor het verbeteren van de onderwijskundige kwaliteit of het integraal taalbeleid. Er zijn wel driehonderd aanvragen gedaan. In 2012 moet drie kwart van de basisscholen een taalbeleidsplan hebben. Ook zijn er inmiddels zo’n honderd taalcoördinatoren actief in de clusters van het primair onderwijs. Het hoogste aantal van alle provincies.

Op de tien scholen voor speciaal onderwijs in Fryslân is er qua taalbeleid nog hoegenaamd niets van de grond gekomen. Dit komt omdat het budget van de provincie op was. In de nieuwe taalnota wordt beterschap beloofd, omdat op de meeste van die scholen Fries wel een belangrijke rol speelt.

Jaarlijks doen gemiddeld zo’n 75 leerlingen van vmbo, havo en vwo examen in het Fries. Dat hadden er zo’n honderd moeten zijn.

Tonnen meer voor Fries taalbeleid [s. 11]

Uit de evaluatie van het provinciaal taalbeleid van de laatste vier jaar, blijkt dat het grootste deel van de doelstellingen (55 procent) wel is gehaald, een kwart is nog in ontwikkeling. 20 procent is niet gehaald. Het accent in de nieuwe taalnota met de titel Fan Rjocht nei Praktyk wordt verschoven naar de uitvoering. Daarvoor wordt per jaar 405.000 euro uitgetrokken, veel meer dan in de voorgaande jaren toen er 120.000 euro per jaar beschikbaar was. Deze bedragen zijn exclusief investeringen in het bevorderen van Fries op scholen. Het meeste geld (235.000 euro) is beschikbaar voor ideeën uit de samenleving en het gebruik van Fries op internet (140.000 euro). De nadruk zal vooral ook liggen op het gebruik van Fries in de zorg. Jonge ouders moeten bereikt worden. “Dêr leit de kaai”, zei gedeputeerde De Vries. Zij moeten de taal overdragen op de kinderen.

Boarne: Friesch Dagblad, 30-08-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'