Ook Friezen verdienen hun eigen Windows, 31-08-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Microsoft mag dan een enorm internationaal concern zijn, voor een kleine minderheidstaal haalt het bedrijf zijn neus niet op. Speciaal voor de inwoners van deze provincie worden de populaire computerprogramma’s Windows en Office vertaald in het Fries.

“Iedereen op deze wereld moet onze producten kunnen gebruiken. Liefst in de eigen taal”, zegt Lars van Beek van Windows International, een dochter van Microsoft. Het bedrijf ontwikkelt binnenkort Friestalige versies van twee populaire computerprogramma’s. De provincie Friesland heeft daar om gevraagd. Fries moet een eigentijdse taal blijven, die ook in de ict gebruikt kan worden, vindt het provinciebestuur.

“Wij staan erg open voor een dergelijk verzoek”, zegt Van Beek. Als we maar enigszins kunnen helpen, dan doen we dat graag. We willen dat er in ieder land, in iedere regio goed mee gewerkt kan worden.”  

Microsoft is al bedienbaar in alle grote talen van de wereld. “De software is aanvankelijk ontwikkeld in Engels, Frans, Portugees en Duits. Daarna volgden al snel veel meer talen. Ook kleine, zoals het Welsh en Maori.”

Het Fries is nog kleiner. “Maar dat maakt ons niet uit. Als er vraag naar is, werken we mee”, zegt Van Beek. Bij Windows in Amsterdam werken geen Friezen die de programma’s kunnen vertalen, maar dat is geen probleem. De provincie moet zelf te gegevens aanleveren. “Ze moeten een behoorlijk lange woordenlijst voor ons vertalen.”

De mensen van Microsoft hebben ongeveer een half jaar nodig voor het schrijven van de benodigde applicaties. De meeste functies en ballonnetjes in Windows en Office zullen daarna voor de liefhebber Friestalig voor handen zijn.

De dieper liggende programmatuur wordt niet vertaald. Dat zou veel te duur worden. Van Beek raamt de kosten van het project op ongeveer € 100.000. De provincie dient daarvan het leeuwendeel te betalen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 31-08-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Computer en telefoon open voor Friese taal, 30-08-2007 (A-LC). Fierdere ynformaasje is te finen yn it Beliedplan Fryske taal 2008-2010, Frysk yn Fryslân: taal tusken minsken. Fan Rjocht nei Praktyk [Ljouwert: Provinsje Fryslân, augustus 2007].

<< Werom nei 'Aktueel 2007'