Gedeputeerde wil sterkere lobby Fries, 13-09-2007 (A-LC)

Van onze verslaggever
LEEUWARDEN - Cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries wil de lobby voor Fries in Den Haag en Brussel versterken. Om de neuzen in één richting te krijgen, nodigt ze de organisaties om tafel die zich bezighouden met de uitvoering van het Europees handvest voor minderheidstalen.

“Dan kinst mei elkoar ien stratezjy ôfprate en sjen wat wy realisearje en berikke wolle. Do krijst dan folle mear fokus”, zegt De Vries (PvdA). Ze hoopt daardoor vooral sterker te staan in de onderhandelingen met de rijksoverheid.

Prioriteiten zijn wat haar betreft het Fries in het onderwijs en media en cultuur. Ze wil onder andere om tafel met de Friese kamerleden, de politieke commissie van de Ried fan de Fryske Beweging en het Konsultatyf Orgaan, een officieel adviesorgaan van het ministerie van binnenlandse zaken.

“Mear foech foar de provinsje, Frysk yn de Grûnwet en mear jild en posysje foar Omrop Fryslân”, dat zijn volgens Arno Brok belangrijke prioriteiten. Brok is vice-voorzitter van het Konsultatyf Orgaan en lid van de politieke commissie van de Ried fan de Fryske Beweging.

Boarne: Leeuwarder Courant, 13-09-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'