Friese tv-zender op internet voor jongeren, 24-09-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Een nieuwe televisiezender op internet moet het gebruik van het Fries onder jongeren stimuleren. De Leeuwarder bedrijven PS Produkties, Stratim Interactive en communicatieadviesbureau Groot Haar + Orth willen in de loop van volgend jaar starten met de nieuwe zender voor en door jongeren van twaalf tot twintig jaar.

De nieuwe zender wil onder meer verslag doen van Friestalige culturele evenementen. Ook willen de initiatiefnemers jongeren van camera’s voorzien, zodat ze zelf filmpjes kunnen maken en op de site kunnen zetten.

Na het stoppen van de advertentiepagina F-side in de Friese dagbladen, speurde de provincie naar nieuwe ideeën om de Friese taal onder de aandacht van jongeren te brengen. Twintig bedrijven kwamen met een plan. De provincie besloot onder meer het idee voor de internetzender te steunen. Voor het eerste jaar is minimaal € 130.000 subsidie nodig.

Initiatiefnemer Ton Groot Haar van het gelijknamige adviesbureau klopte eerst met zijn ideeën aan bij Omrop Fryslân. Daar kreeg hij nul op het rekest. “Maar dat stimuleerde mij alleen maar.” Vervolgens wist hij wel PS Produkties – dat ook programma’s voor de Omrop produceert – en communicatiebureau Stratim Interactive te interesseren.

“Jongeren moeten weer trots worden op hun taal”, zegt Groot Haar, die zelf uit de Achterhoek komt. Met de traditionele media lukt het volgens de initiatiefnemers niet meer om hen te bereiken. “Misschien is dit plan schokkend voor de bestaande instituten. Of liever zeg ik ‘verrassend’, want de Omrop heeft natuurlijk heel veel moeite om jongeren te bereiken.” Het is vooralsnog niet de bedoeling om ook op televisie uit te zenden.

Boarne: Leeuwarder Courant, 24-09-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'