Nieuwe Friese tv-zender op internet, 24-09-2007 (A-FD)

Leeuwarden - Fryslân krijgt vanaf volgend jaar een televisiezender op internet voor en door jongeren. De drietalige site (Fries, Nederlands, Engels) moet een platform worden voor filmpjes en clips uit de jeugdcultuur: doel is om het gebruik van het Fries “op natuurlijke wijze” in te passen in het leven van die jongeren.

De zender wordt opgezet door de Leeuwarder bedrijven Groot Haar en Orth Communicatie, Stratum Interactive en PS Producties. Zij wonnen een openbare aanbesteding van de provincie, die naar nieuwe manieren zocht om het gebruik van het Fries onder jongeren te bevorderen.

“Tot nu toe gebruikte de provincie daarvoor de Fryske Side in de kranten, maar die gaan stoppen”, zegt Jacco de Boer van PS Producties. “Jongeren tot 28 jaar doen niet zoveel meer met de krant, en eigenlijk ook niet eens zoveel meer met televisie. Ze zitten achter de computer en ze willen niet meer alleen consumeren, maar ook meedoen.”

Interactief mediagebruik heet dat: platforms zoals Youtube – waarop je filmpjes kunt bekijken, maar ook zelf plaatsen – en Flickr – hetzelfde, maar dan voor foto’s, zijn er groot mee geworden. De nieuwe zender wil eenzelfde platform worden, maar dan voor het Friese taalgebied, legt De Boer uit. “Het internet is natuurlijke wereldwijd, maar tegelijkertijd is regio-informatie heel populair. We denken dus dat er best ruimte is voor een eigen site, maar het wordt natuurlijk wel een toer om een plekje te verwerven.”

De initiatiefnemers krijgen 130.000 euro van de provincie: tegen de tijd dat dat op is (“we schatten ruim een jaar vooruit te kunnen”), moet der zender “er toe toen” in de belevingswereld van de jongeren. Op basis daarvan besluit de provincie namelijk of het project doorgaat. “We hebben geen streefwaarden voor het aantal bezoekers of hoe lang ze online moeten zijn”, zegt De Boer. “Het gaat erom dat de jongeren ons weten te vinden en actief bezig zijn om iets van de zender te maken.”

Iedereen die met anderen iets leuks doet, mag op de site een filmpje achterlaten. Daarnaast gaat de zender zelf ongeveer tien ploegjes van jonge filmers op pad sturen die items mogen maken over “wat ze maar interessant vinden”, aldus De Boer. “De traditionele media besteden ook wel aandacht aan jongerencultuur, maar vrijwel alleen voor een goed doel of zo. Wij gaan proberen het ‘gewone’ dagelijks leven in beeld te brengen.”

De zender gaat overigens ook met eigen redacteuren alle activiteiten volgen die met Fries en jongeren te maken hebben, zoals de voordrachtwedstrijden voor scholen en de Kunstbende.

Talent
De Boer denkt dat er een hoge kwaliteit te halen valt met de zender. “Er is talent genoeg: we hebben in Fryslân verschillende mediaopleidingen. Die studenten produceren van alles, dat ze nu niet echt goed kwijt kunnen.”

Boarne: Friesch Dagblad, 24-09-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'