Website voor steun Friese nationaliteit, 01-10-2007 (A-LC)

HARKEMA - Negentien Friezen hebben inmiddels de ‘loyaliteits-petysje’ van Sjoerd Groenhof uit Harkema op internet getekend. Daarmee steunen zij zijn initiatief afstand te doen van het Nederlanderschap om vervolgens als Fries ingeschreven te kunnen worden in de gemeentelijke basisadministratie. Als er voldoende steun komt, wil Groenhof de handtekeningen overhandigen aan commissaris van de koning Ed Nijpels.

Groenhof diende in april bij zijn eigen gemeente Achtkarspelen een verklaring van afstand van het Nederlanderschap in. Toen werd hem al direct duidelijk gemaakt dat de registratie aan zulke strenge regels is gebonden dat een gemeente hier weinig in kan veranderen. Groenhof kondigde daarom aan door te zetten tot het Europese Hof. Vandaag heeft hij besloten de toetsing van zijn nationaliteit voor te leggen aan de rechtbank in Den Haag.

De gemeente Achtkarspelen heeft hem dit ook als optie voorgelegd omdat de gemeente niet anders kan dan Groenhof niet-ontvankelijk verklaren. Zijn verklaring heeft voor de gemeenten geen rechtsgevolg. Ook zijn latere bevestigingen en toelichtingen op deze verklaring zijn door de gemeenten niet-ontvankelijk verklaard. De strijd van Groenhof is verder te volgen op de zaterdag geopende website www.ferklearringfanofstan.eu.

Boarne: Leeuwarder Courant, 01-10-2007

FFU: Sjoch ek by ’Aktueel 2007’: FNP-raadslid Groenhof eist 'Fryske nasjonaliteit', 24-04-2007 (A/WB-LC) en by ‘Poadium 2007’: Kultuermienskip is myn naasje, 13-07-2007 (P-LC). Wy winskje Sjoerd sukses mei syn aksje! Dus alleman efkes tekenje!

<< Werom nei 'Aktueel 2007'