Friese plaatsnamen dankzij meevaller rijk, 03-10-2007 (A-LC)

DAMWOUDE - De invoering van Friese plaatsnamen gaat door. De gemeente heeft een meevaller door een hogere uitkering van het rijk. Daardoor is het ‘verfriesen’ van de plaatsnamen financieel mogelijk geworden.

Eind augustus schrapte het college de Friese plaatsnamen nog  uit de begroting, omdat de invoering ervan te duur zou zijn. Dit ging in tegen de wens van de gemeenteraad, die in april voor de ‘verfiesing’ had gestemd. In september werd al bekend dat de kosten fors lager waren dan aanvankelijk door de gemeente berekend. Dat was echter nog geen aanleiding om de invoering door te zetten.

De Friese namen worden officieel ingevoerd op 1 oktober 2008, maar de gemeente neemt tien jaar de tijd om de plaatsnaamborden daadwerkelijk te veranderen. De invoering klost € 35.000 in 2008 en € 11.000 in de jaren daarna.

FNP-fractievoorzitter Jerrit de Bruin reageert blij. “Hjir binne wy tige wiis mei. Wy hiene it der oars ek net by sitte litte.” Volgens De Bruin zal de gemeente profiteren van de Friese plaatsnamen. “Wy drage ús Fryske identiteit der mei út en dat sil foar de rekreaasje ek in goede útstrieling hawwe.”

De meevaller wordt verder gebruikt voor het terugbrengen van een tariefverhoging van de ozb van 2,75 procent naar 1,8 procent. Ook hoeft er minder bezuinigd te worden op de gemeentelijke bedrijfsvoering.

Boarne: Leeuwarder Courant, 03-19-2007

FFU: Sjoch eardere kranteberjochtsjes oer de plaknammesaak yn Dantumadiel by ‘Aktueel 2007’ (jannewaris, febrewaris en april 2007). En by ‘Poadium2007’ (maaie 2007).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'