Jeugd Skarsterlân krijgt cd om zich Fries eigen te maken, 08-10-2007 (A-LC)

JOURE - Een Friestalige cd moet het gebruik van het Fries onder de jeugd in Skarsterlân stimuleren. Samen met de bibliotheken verspreidde de gemeente Skarsterlân 1500 cd’s onder de leerlingen onderbouw van de basisscholen. Op de cd ‘Do kinst [= kenst?] myn geheimen’ staan Friestalige sprookjes, eigentijdse verhalen, een hoorspel en tien liedjes. Gemeente en bibliotheken kwamen in actie nadat uit onderzoek bleek dat het gebruik van streektalen onder jongeren steeds verder afneemt.

“Daarom hebben we ervoor gekozen om de cd’s te verspreiden onder kinderen van vier tot acht jaar”, zegt woordvoerster Wendy Geertsma. Op de scholen komt het onderwerp tijdens lessen aan de orde. Bovendien krijgen de ouders binnenkort een vragenlijst. Daarin vraagt de gemeente of zij de cd een stimulans vinden, of er thuis Fries wordt gesproken en of ouders het belangrijk vinden dat hun kind Fries leert. Op grond van de uitkomsten wordt nieuw beleid geformuleerd.

Boarne: Leeuwarder Courant, 08-10-2007

Neiskrift FFU:
Ien fan de earste beliedsmaatregels dy’t dan nommen wurde moat, soe wêze moatte dat wurdfiersters fan de gemeente Skarsterlân Frysk prate as se ynformaasje jouwe oan bygelyks de Ljouwerter Krante. Soks soe in funksje- en beneamingseask wêze moatte. It goede foarbyld fan folwoeksenen yn de maatskippij helpt mear as in cd dy’t bern ‘ferliede’ moat. It Frysk moat út de hoeke fan it frijbliuwende wei.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'