Durk Gorter wordt Baskisch onderzoeker, 10-10-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De aan de Fryske Akademy verbonden taalsocioloog Durk Groter is per 1 januari 2008 benoemd tot onderzoekshoogleraar van Baskenland aan de universiteit van San Sebastian. Hij gaat daar twee grote wetenschappelijke onderzoeken verrichten. Het eerste betreft een groot, internationaal vergelijkend onderzoek naar minderheidstalen in het onderwijs. Het tweede, dat hij samen met economen en taalkundigen verricht gaat over de meerwaarde van tweetaligheid.

Gorter is een van de dertig buitenlandse onderzoekers die de Baskische organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek dit jaar aantrekt om het onderzoek in de eigen regio op een hoger peil te brengen. Hij zegt verrast te zijn dat hij aangenomen is, omdat in de advertenties in de tijdschriften Science en Nature de nadruk lag op ‘harde’ wetenschappen als de chemie en de natuurkunde.

Gorter (55) gaat ervan uit dat het de laatste stap in zijn carrière wordt. “It is in unike kâns. Ik kin my dêr folslein op ûndersyk rjochtsje, sûnder burokrasy, sûnder ûnderwiisferplichtingen. Undersyk hat altyd myn moaiste west, dêrom woe ik ek net direkteur fan de Fryske Akademy wurde.”

Gorter blijft voorlopig wel aan de Universiteit van Amsterdan als hoogleraar Fries verbonden. Hij gaat ervan uit, dat er daar in de loop van het lopende academisch jaar een opvolger voor hem wordt gevonden.

Boarne: Leeuwarder Courant, 10-10-2007

Neiskrift FFU:
Lokwinske, Gorter! Fansels! Mar kin Fryslân Durk eins wol misse?

Fierders liket it ús ta dat de mearwearde fan meartaligens tige gearhinget mei de taalmacht fan de oanbelangende taal. En dy hinget wer gear mei de politike macht fan it oanlangjende mindertallegebiet. De taalmacht fan it Frysk moat dus folle grutter wurde troch de taal yn ûnderskate domeinen ta in funksje- en beneamingseask te meitsjen. Sjoch ús opfettings dêroer yn ús Oanfalsplan Frysk (by ‘Brieven útgien, 2007’).

<< Werom nei 'Aktueel 2007'