'Fries taalbeleid voorbeeld voor rest Europa', 18-10-2007 (A-LC)

Van onze verslaggever

HOORN - Het taalbeleid van de provincie Friesland kan als model dienen voor andere minderheidstalen in Europa. Het is actief, initiërend en uitnodigend. Dit vindt Aleksander Studea-Kischues, voorzitter van de Youth of European Nationalities (YEN). Hij sprak gisteren op een internationaal jongerencongres op Terschelling.

De Oostenrijker vindt de aanpak in Friesland “honderd maal beter dan elders”, waar het dikwijls blijft bij het doorsluizen van subsidies. Hij verklaarde dit nadat gedeputeerde Tineke Schokker uit de doeken had gedaan wat de provincie de komende jaren doet om gebruik van de Friese taal te stimuleren.

Het beleid zal zich met nieuwe media richten op jongeren van 12 tot 23 jaar. Er staat onder meer een digitaal tijdschrift op stapel waar jongeren actief eigen verhalen, foto’s, video’s en audio-materiaal op kunnen plaatsen.

De provincie heeft € 140.000 voor informatietechnologie. Vanaf 2008 wordt het mogelijk om Fries te leren vanuit iedere plaats in de wereld door middel van het multimediaproject EduFrysk. In 2010 wil de provincie voor mobiele telefoons een Friese versie van het woordenboek beschikbaar hebben.

De Europese jongeren zijn op uitnodiging van het Frysk Ynternasjonaal Kontakt (FYK) naar Terschelling afgereisd. De komende week buigen de zeventig deelnemers uit twintig verschillende taalminderheden zich over de vraag hoe de moedertaal en de cultuur in stand kan worden gehouden in een tijdperk van globalisering.

Boarne: Leeuwarder Courant, 18-10-2007

FFU: Sjoch foar de ideeën fan de FFU oer it taalbeliedek by ‘Brieven 2007, útgien’: 02-10-2007 ->Provinsje: OANFALSPLAN FRYSK.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'