Commissie begint met Friese canon, 26-10-2007 (A-FD)

Leeuwarden - Wat moeten kinderen op school in elk geval weten van hun Friese cultuur en geschiedenis? De komende negen maanden zal de commissie Fryske Kanon daar een goed antwoord op moeten formuleren. Gisteren werd de commissie onder voorzitterschap van Rinze Boersma (oud-CEDIN-bestuurder) in Tresoar geïnstalleerd door gedeputeerde De Vries.

De Friese canon moet aansluiten op de Canon van Nederland die in oktober 2006 door de commissie-Van Oostrom werd gepresenteerd. In die canon, bestaande uit vijftig vensters, komt de Friese geschiedenis maar weinig in beeld. De provincie Fryslân heeft 200.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor het project. De commissie zal bij het opstellen van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Friese geschiedenis vooral kijken naar de manier waarop de canon kan worden ingepast in het onderwijs. Dat betekent dat er onder meer rekening gehouden moet worden met de nieuwe geschiedenismethode die het verleden indeelt in tien tijdvakken.

Het canonproject houdt overigens geen verband met de lopende serie ‘Frieslands verleden’ in de Sneinspetiele van het Friesch Dagblad.

Boarne: Friesch Dagblad, 26-10-2007

FFU:
Klik op: DS-Ynstallaasje Fryske kanonkommisje.pdf om de ynstallaasjerede fan deputearre Jannewietske de Vries op, holden 25 oktober 2007 yn Tresoar (Ljouwert) te iepenjen.

Wy binne dermei op it skik dat nei  jierrenlang steech krewearjen fan de kant fan de FFU de kommisje der no einlings is. Sjoch foar de histoarje dêrfan bgl. by ‘Brieven 2007, útgien, 26-03-2007’ foar mear oanklikmooglikheden en ferwizings nei it tiidrek 2005-2007.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'