Friese canon moet 1 juli klaar zijn, 26-10-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De Friese geschiedeniscanon voor het onderwijs moet voor 1 juli klaar zijn. De commissie die de canon samenstelt, wil deze vervolgens over enkele jaren in de provinciale onderwijsmethoden doorvoeren, zoals dat ook met de officiële Nederlandse canon gebeurt.

De canoncommissie is gisteren door cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries geïnstalleerd in het Leeuwarden archiefcentrum Tresoar.

Volgens De Vries komt de regionale historie te weinig aan bod in de Friese geschiedenislessen. “De Fryske kanon kin hjir moai by helpe.”

Volgens commissievoorzitter en oud-Cedindirecteur Rinze Boersma blijft ‘it ferhaal’ een belangrijk onderdeel van de onderwijsmethode, maar houdt de commissie sterk rekening met de huidige ‘sjochkultuer’ van de jeugd.

Oftewel: computers en het internet worden belangrijk bij de lesmethode, die Fries en Nederlandstalig wordt.

Boarne: Leeuwarder Courant, 26-10-2007

FFU:
Klik op: DS-Ynstallaasje Fryske kanonkommisje.pdf om de ynstallaasjerede fan deputearre Jannewietske de Vries op, holden 25 oktober 2007 yn Tresoar (Ljouwert) te iepenjen.

Wy binne dermei op it skik dat nei  jierrenlang steech krewearjen fan de kant fan de FFU de kommisje der no einlings is. Sjoch foar de histoarje dêrfan bgl. by ‘Brieven 2007, útgien, 26-03-2007’ foar mear oanklikmooglikheden en ferwizings nei it tiidrek 2005-2007.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'