Mercator onderzoekt meertaligheid Basken, 26-10-2007 (A-FD)

Leeuwarden - Het kenniscentrum Mercator in Leeuwarden tekent vandaag een contract met het Baskische ministerie van Onderwijs. Onderzoekers van het centrum voor meertaligheid gaan in Baskenland een project opzetten. Het doel van het onderzoek is om na te gaan wat de meerwaarde is van het geven van meertalig onderwijs aan kinderen. De bevindingen in Baskenland worden daarbij vergeleken met die in Fryslân.

Ter gelegenheid van de samenwerking vindt volgende week een Europees congres over het Baskisch onderwijs plaats in Leeuwarden. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een regionale overheid in zee gaat met een onderzoeksinstelling uit een heel andere regio. “Het toont aan dat het Mercator kenniscentrum van ongekende Europese waarde is”, zegt projectleider D. Gorter. “We gaan er overigens van uit dat dit de eerste in een reeks van samenwerkingsverbanden met Europese minderheidstaalgebieden is.”

De ondertekening vindt plaats in Vitoria/Gasteiz in Baksenland. Namens de Basken zal de minister van Onderwijs tekenen, namens Mercator zal directeur R. Salverda van de Fryske Akademy een handtekening zetten.

Boarne: Friesch Dagblad, 26-10-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'