Ried Fryske Beweging breidt uit en verjongt, 27-10-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De Freonen van Omrop Fryslân zijn als lid toegetreden tot de Ried fan de Fryske Beweging. Het bestuur kon daarnaast gisteravond de 42-jarige Sjieuwe Borger als nieuw bestuurslid verwelkomen, waarmee de verjonging van het bestuur na het eerder toetreden van Bareld Nijboer en Wolter Jetten doorzet. Met een populairder verenigingsblad hoopt de Ried een nog breder publiek te trekken.

De huidige Swingel, het blad van de Ried, werd gisteravond op de ledenvergadering als vrij taai bestempeld. Meer illustraties en op breed publiek gerichte verhalen zouden in een nieuw periodiek van de Ried moeten komen. Het nieuwe bestuurslid Borger richt zich vooral op juridische zaken. Borger is ook schrijver. Zijn eerste roman ‘It ferrin fan de tiid’ verscheen in 2005.

De bestuursleden willen volgend jaar meer op pad gaan. Met een powerpoint-presentatie willen ze mensen bewust maken van de positie van het Fries, en de mogelijkheden die de mensen zelf hebben om het Fries taalgebruik te stimuleren. Bij verenigingen als de plattelandsvrouwen hopen de ‘bewegers’ uitgenodigd te worden.

De Ried blijft pogingen doen om ook Doarpswurk als lid te laten toetreden. Halverwege dit jaar leek de aansluiting van deze organisatie vrij zeker, maar het bestuur van Doarpswurk zag er toch vanaf. De Ried hoopte hiermee de contacten op het platteland te kunnen verstevigen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 27-10-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'