Verscherpt toezicht Fries in onderwijs, 27-10-2007 (A-LC)

Zo’n 6 procent van de Friese basisscholen doet overduidelijk weinig tot niets aan het Fries, terwijl dat tegenwoordig wel verplicht is. “Mar wy ha de yndruk dat seker nochris 6 prosint wol hiel minimaal oandacht hat foar de taal.” Kwalitatief onderzoek moet uitwijzen om welke scholen het gaat. Die scholen kunnen dan ook een negatief oordeel verwachten, met een aanwijzing van de verbeterpunten.

Zestien basisscholen krijgen in deze proefperiode een inspecteur op bezoek, die dan onder meer aanschuift bij de lessen. Dat gebeurt min of meer onaangekondigd. Ze krijgen in het begin van de week een telefoontje, dat een inspecteur in een van de komende dagen bij de school op de stoep verschijnt.

Veertien inspecteurs, Fries- en ook niet-Friestalig, werken mee aan de proef om na te gaan of iedereen afdoende [goed?] met dit systeem kan werken. Als dit experiment goed uitpakt, wil de inspectie vanaf het volgend schooljaar helemaal op deze manier gaan werken.

De inspectie heeft een belangrijke taak bij het Fries in  het onderwijs, stelt minister Ronald Plasterk van onderwijs morgen in de tv-documentaire ‘Hûndert stapkes” die Omrop Fryslân maakte over honderd jaar Fries in het onderwijs. Want als je eisen stelt aan scholen, moet je ook controleren of zij zich daaraan houden. In de documentaire is onder meer te zien hoe inspecteur Jan Oudeboon een bezoek brengt aan basisschool De Twa Fisken in Grou.

Boarne: Leeuwarder Courant, 27-10-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'