Extra aandacht voor bevordering Drents, 07-11-2007 (A-FD)

Friesch Dagblad – Het Drents moet meer uitstraling krijgen, zichtbaarder worden en er moet professioneler mee worden omgesprongen. Hiervoor willen Gedeputeerde Staten van Drenthe de komende vier jaar elk jaar 333.000 euro beschikbaar stellen. Lês fierder >>

Extra aandacht voor bevordering Drents, 07-11-2007 (A-FD)
Beilen - Het Drents moet meer uitstraling krijgen, zichtbaarder worden en er moet professioneler mee worden omgesprongen. Hiervoor willen Gedeputeerde Staten van Drenthe de komende vier jaar elk jaar 333.000 euro beschikbaar stellen: meer dan een ton meer dan nu het geval is. Ook wordt er volgend jaar in Beilen een Huus van de Taol geopend; een gezamenlijk onderkomen voor de streektaalstichtingen Drentse Taol en Het Drentse Boek en het literair tijdschrift Oeze Volk. Voor huisvesting wil Drenthe eenmalig 139.000 euro uittrekken.

Uit onderzoek is eerder dit jaar gebleken dat de helft van de Drenten regelmatig Drents spreekt. Slechts een kwart van de inwoners zegt de taal niet te kunnen spreken en bijna iedereen verstaat het. Ook blijken de Drenten volgens het onderzoek trots op hun taal.

Vernieuwen
Gedeputeerde Munniksma vindt dat het Huus, als het straks de deuren opent, het productenpakket moet verbreden en vernieuwen. “Je zou ook moeten kijken naar eigentijdse manieren om het Drents te stimuleren. Ik denk dan aan muziek, theater en andere culturele uitingen. Pas dan gaat de taal echt leven.”

Boarne: Friesch Dagblad, 07-10-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'