‘Engels mag eigen taal niet vervangen’, 13-11-2007 (A-FD)

Brussel – Voor elk Engelstalig woord moet ook een Nederlands woord blijven staan, vindt minister Plasterk (Cultuur). Hij sprak gisteren op een bijeenkomst van de Taalunie over het oprukkende Engels in de Nederlandse taal.

‘Nederlands moet een taal blijven die altijd en overal voor gebruikt kan worden. Dus ook voor de wetenschap en het onderwijs”, zei Plasterk.

Volgens de minister blijkt uit een pilotproject (“Of proefproject, laat ik dát maar zeggen”) dat bij bedrijven en universiteiten in Nederland veel meer in het Engels wordt gecommuniceerd dan in Zweden, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax hoorde hij spreken over een “goal uit een corner. Je kunt ook zeggen: een doelpunt uit een hoekschop”, aldus de minister, die zei dat hij als kind dacht dat penantie [penaltie?] een goed Nederlands woord was.

Plasterk liet in het midden of het oprukkende Engels “een probleem, een fait accompli of juist een blessing” is.

Hij zei dat de taal steeds verandert. “Het Frans is eerder een oprukkende taal geweest. Maar die is inmiddels afgemarcheerd. Althans, als onderdeel van de Nederlandse taal.”

Taalunie wil zijn vleugels uitslaan naar Zuid-Afrika
Minister Plasterk (Cultuur) wil begin volgende jaar een conferentie van de Nederlandse Taalunie beleggen met Zuid-Afrika erbij. Dit zei hij gisteren op een bijeenkomst van het Comité van Ministers van de Taalunie in Brussel.

De Antillen en Aruba gaan waarschijnlijk deel uitmaken van de Nederlandse Taalunie, de organisatie achter het Groene Boekje voor de spelling. Dit gebeurde op aandringen van Tweede Kamerleden Jan Schinkelshoek (CDA) en John Leerdam (PvdA).

De Nederlandse Taalunie bestaat momenteel uit Nederland, Vlaanderen en Suriname.

Boarne: Friesch Dagblad, 13-11-2007

Neiskrift FFU:
No’t it Ingelsk hieltiten mear opkringt en minister Plasterk blykber noed stean wol foar it Hollânsk as earste rykstaal, soed er dûbeld noed stean moatte foar it Frysk as twadde rykstaal. Us taal wurdt bedrige troch it Ingelsk en it Hollânsk tagelyk.

De Nederlandse Taalunie wurdt ek (mei) bekostige troch de Friezen. Is in dan ûnreedlik as se fan har belestingsinten ek wat werom sjogge yn de foarm fan in aparte ôfdieling Frysk by de Taalunie? Sa’n ôfdieling soe hiel goed yn Ljouwert ûnderbrocht wurde kinne by de Fryske Akademy of by in Sintrum foar de Fryske Taal en Kultuer (sjoch ús Oanfalsplan Frysk, haadstik IX, oan te klikken by ‘Brieven 2007, útgien’, 02-10-2007). It Frysk moat net allinnich yn de Grûnwet, mar der moat ek in Fryske Taaluny komme dy’t tafersjoch hâldt op de kwaliteit fan it Frysk.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'