‘Zelfstandig Friesland groeit harder’, 26-11-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - De Friese economie zou sterker kunnen groeien wanneer de regio zelfstandiger zou worden. Die voorzichtige conclusie durft de Fryske Nasjonale Partij (FNP) te trekken uit de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de economische groei en de mate van zelfstandigheid van Europese regio’s.

De FNP liet de afgelopen twee jaar onderzoek uitvoeren door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar de economische prestaties van verschillende regio’s in Europa. De gegevens van 192 regio’s werden vergeleken over een periode van bijna dertig jaar. Vanmiddag zijn de resultaten gepresenteerd.

De onderzoekers zijn zeer voorzichtig in het trekken van scherpe conclusies. Uit de vergelijking blijkt weliswaar dat autonome regio’s sterker groeien dan andere regio’s, maar toch is het verschil niet significant. Bovendien is de relatie tussen het feit dat ze zelfstandiger zijn en die groei niet bewezen. Hiervoor is meer onderzoek nodig, adviseert de RUG.

Federale staten, zoals de Duitse deelstaten en Vlaanderen, doen het over de lange termijn economisch beter dan decentrale regio’s, zoals de Nederlandse provincies. Voorwaarde voor het succes schuilt onder meer in het feit dat ze eigen inkomsten hebben waarover ze zelf zeggenschap hebben.

“Dy regio’s binne ferantwurdlik foar de eigen beurs en dat makket harren skerper”, licht Yde Dykstra van de FNP toe. De onderzoekers stellen dat centrale overheden heel voorzichtig moeten zijn met het subsidiëren van regio’s, omdat het kan leiden tot inefficiënt beleid door de regionale overheden.

De uitkomst past bij de visie van de FNP. “Mear foech foar de provinsje liket ús better foar de economy. Wy sjogge ek wol dat oan dit ûndersyk in soad heakken en eagen [= heakken en oezen] oan [‘oan’ is oerstallich] sitte. It leit allegear hiel nuanseard [= nuansearre].” De FNP overweegt nog om vervolgonderzoek te laten doen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 26-11-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'