Friesland te klein voor autonome regio, 27-11-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN- Friesland is te klein om als volledig autonome regio te kunnen functioneren. Zelfs een universiteit in de provincie zou niet haalbaar zijn. Hiervoor zou het gebied minstens een miljoen inwoners moeten hebben.

Dit zeggen vertegenwoordigers van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een onderzoek naar de effecten van autonomie op de regionale economieën. Dat deden ze in opdracht van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Uit de studie blijkt wel dat autonome regio’s in de afgelopen 25 jaar een half procent meer economische groei hebben gekend dan niet-autonome regio’s. Maar dat verschil is weer niet significant genoeg om een directe relatie te leggen tussen de vorm van de staatsinrichting en de toegenomen welvaart per hoofd van de bevolking.

De FNP ziet in de uitkomsten wel een bevestiging van het eigen federale ideaal. “Autonome regio’s hawwe dochs mear ekonomyske groei”, aldus voorzitter Johannes Kramer van de statenfractie. “It soe dêrom goed wêze [om] Fryslân op guon mêden mear foech en middels te jaan. Dan kinst tinke oan ûnderwiis, kultuer, taal en de publike omrop. En ek by de ferdieling fan dy twa miljard fan de Suderseespoarline moat de regio genôch foech hawwe. It moat net sa wêze dat Den Haach oer alle subsydzjes noch ris gear moat. Dan sitte wy echt oan de ketting [= it keatling] by Den Haach.”

Kramer piekert er niet over het ideaal van een Friese universiteit op te geven. “Der binne mear faktoren [= faktoaren/faktors] dy’t bepale [=beskiede] ofst [= oftst] al of net foar in universiteit kiest. Wy tinke ek net oan sa’n grutte [=grutten-ien] as yn Grins, mar ien dy’t rjochte is op de kunde dy’t hjir bestiet as [= lykas] de lânbou en wettertechnology.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 27-11-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: ‘Zelfstandig Friesland groeit harder’, 26-11-2007 (A-LC). Sloardichheden yn stavering en taalgebrûk hearre net yn de krante.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'