Praat mar Frysk, met een beat, 29-11-2007 (A-LC)

Fries is cool, Fries is hip. Fries is Doutzen Kroes en Geert Arend Roorda. Fries is emotie. Fries mag.

Door Mark Voortman

OENTSJERK - “Praat mar Frysk, jong en âld, grut en lyts.” Met die boodschap ging gistermiddag de promotiecampagne voor de Friese taal ‘Praat mar Frysk’ officieel van start in Oentsjerk.

In de gemeenschappelijke ruimte van verzorgingshuis en kinderopvang Heemstra State klinkt een dof discobeatje uit een laptop. Op een groot scherm vertelt model Doutzen Kroes over de liefde voor haar moedertaal. De tafels met kleedjes en een schaaltje koekjes zijn omringd door rollators en bewoners van het tehuis. Er wordt een kopje koffie gedronken. Op de grond zit een handjevol kleuters van de dagopvang te spelen met het gratis promotiemateriaal van de campagne, opblaasbare lippen en stickers. Er staat een klein doeltje klaar waar Heerenveen-middenvelder Geert Arend Roorda straks een bal in mag schieten, om de aftrap van enige symboliek te voorzien.

Ondertussen is Roorda binnen. Hij is samen met Kroes het gezicht van de campagne. En ook de verpersoonlijking: fris en Fries. Roorda vertelt in blauwe spijkerbroek, roodwit overhemd en witte sportschoenen aan belangstellenden dat hij sinds deze week weer traint en bijna wedstrijdfit is. De jonge prof deelt na de aftrap geroutineerd handtekeningen uit aan een groepje oudere dames die zich rond zijn tafel hebben verzameld, en daarna trots het papiertje met krabbel in de lucht houden. Zijn schot ging er trouwens in. Hard en laag, zoals het hoort.

De campagne is een initiatief van de provincie Friesland, gemeente Tytsjerksteradiel en de Afûk. Het doel is om Friezen meer bewust te maken van hun tweetaligheid. “Friezen binne te fatsoenlik”, zegt wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel. “Wy hawwe thús leard om immen te wurd te stean yn syn eigen taal, wylst dyjinge mooglik wol Frysk ferstiet.” Zo kan een stuk cultuur en identiteit verloren gaan, stelt Rijpstra. “Der wurdt faak ûnnoadich net Frysk praat.” Met deze actie hopen de initiatiefnemers het gebruik van het Fries te stimuleren.

Wat de wethouder vooral aanspreekt, is de aanpak van de campagne. “It is in frisse en útdaagjende aanpak, gjin driuwerige.” Die frisse aanpak lijkt vooral bedoeld om jongeren aan te spreken. Het gebruik van herkenbare symbolen, de buttons, de videoboodschap die men achter kan laten op de ‘praatpeal’1, de populaire promotors.

Ook was er gistermiddag een optreden van de hiphopband AtMit. Friese zang en rap van twee dames, begeleid door gitaar en beatbox. “Praat mar Frysk, jong en âld, grut en lyts”, zongen zij. De aanwezigen waren heel jeugdig of heel oud. De grote ontbrekende was dan ook de echte doelgroep: de jongeren.

Boarne: Leeuwarder Courant, 29-11-2007

Noat
1 Praat mar Frysk yn ’e Praatpeal

Sit dy wat dwers, hast in moaie anekdoate of bist hjoed ôfgryslik gelokkich: lit dyn berjocht efter yn de kamera fan de praatpeal. Die [= dy] stiet u.[= û] o. op freed 30 novimber fanôf 20.00 oere [= fan 20.00 oere ôf] yn doarpshûs de Einekoer yn Ryptsjerk en op 3 desimber fanôf 12.30 oere [= fan 12.30 oere ôf] yn it gemeentehûs yn Burgum.

Do hast kâns dat dyn filmke op de webside fan ’e Afûk komt.

Mei dyn filmke kinst in fotoshoot of in radiografysk-bestjoerbere-lippen [= lippe]-seppelin  winne. Sjoch wannear’t de peal by dy yn ’e buert is en wa’t noch mear foar peal stiet op: www.praatmarfrysk.nl

Boarne: Weekblad Actief, 28-11-2007

FFU: “Wolsto ek yn it Frysk sms’e en maile mei dyn freonen, mar witst net sa goed hoe’t dat moat? Sjoch dan ris op eduFrysk.nl  Dêr kinst fanôf jannewaris [= fan jannewaris ôf] op in leuke [= aardige] wize Frysk leare fia ynternet”, sa stiet op www.praatmarfrysk.nl ûnder Nijs/Nieuws te lêzen.

Spitgernôch stiet de Afûk ek foar peal as der net in goede korrektor foar sokke stikjes rieplachte wurdt, dy’t ek nochris de eigen Afûk-taalnoarm goed tapast. Moat it sa slof en sleau [inkelde flaters steane tusken kante heakken]?

<< Werom nei 'Aktueel 2007'