Oostfriezen naar verkiezingen, 04-12-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN – De nieuwe partij Die Friesen is officieel toegelaten tot de Bondslandverkiezingen in Nedersaksen. Eind vorige week bleek dat de partij in ieder geval tweeduizend geldige handtekeningen verzameld had. In zes weken tijd wist de nieuwkomer meer dan 2500 handtekeningen te verzamelen. Dit gebeurde in een beperkt deel van Nedersaksen, namelijk in de Friese gebieden aan de zuidelijke Noordzeekust.

De Nederlandse zusterorganisatie van Die Friesen, de vernieuwingsbeweging deFriezen, die bij de laatste provinciale verkiezingen onvoldoende steun voor een zetel kreeg, is ingenomen met het resultaat in Duitsland. DeFriezen roept de Nederlandse politici op meer samen te werken met de Oostfriezen bij kustbescherming en spoorverbindingen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 04-12-2007

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: Steun voor Die Friesen, 07-11-2007 (A-LC)  Partijfoarming: 'Die Friesen', sept. 2007 (A-NF); Zusterpartij in Ostfriesland: Die Friesen, 04-07-2007 (A-PvhN); Ostfriesland: regionale partij voor politieke bewustwording, 31-03-2007 (A-PvhN).

Foar de opfettings fan deFriezen, sjoch hjirûnder in stikje út de Leeuwarder Courant:

deFriezen: Voor ondernemende types, 22-02-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN -  Op 7 maart zijn er verkiezingen voor provinciale staten. Er doen dertien politieke partijen mee. Waarmee onderscheiden ze zich eigenlijk? Vandaag vertelt Doede Damsma uit Leeuwarden, lijsttrekker van deFriezen, over een aantal speerpunten van zijn partij.

Friesland moet een zelfstandig land worden. Nog wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden, want het gaat deFriezen te ver om Beatrix af te danken. De nieuwe partij vindt dat deze provincie dezelfde status moeten krijgen als Aruba. “De provinsje hat no te min te fertellen’’, vindt lijsttrekker Doede Damsma.

Nee, deFriezen is geen tweede FNP. De partij is niet in het leven geroepen om de taal en cultuur in stand te houden. Belangrijkste doel van deFriezen is een eind te maken aan de ‘braindrain’ waar deze regio al eeuwen mee kampt. Jonge, intelligente Friezen trekken weg omdat hier te weinig werk en perspectief is.

Damsma: ,,It is slim dat minsken fuort moatte omdat ticht by hûs gjin wurk te finen is. De Friezen om utens dy’t letter werom komme, binne oer de 65 en dy eamelje foaral oer froeger.’’

deFriezen is opgericht door ondernemende types. Zij willen dat deze provincie op economisch terrein een oase wordt. Overbodige regels moeten worden geschrapt, de bureaucratie dient teruggedrongen en het bedrijfsleven moet de kans krijgen om volop te experimenteren.

Ook zou Friesland zelf zijn sociale zekerheid moeten regelen. deFriezen wil een totaal nieuw systeem invoeren dat werk goedkoper maakt. Ook moet er een universiteit in Leeuwarden komen, vergelijkbaar met die in Maastricht. Dat levert hoogwaardige banen op.

Verder hebben deFriezen, zoals bijna iedereen tegenwoordig, grote plannen met de Afsluitdijk. Het moet een economisch brandpunt worden voor nieuwe bedrijvigheid, bijvoorbeeld op het gebied van energie en water, transport en toerisme.

Boarne: Leeuwarder Courant, 22-02-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'