Friezen willen belangenbehartigende CdK met oog voor Friese taal en cultuur, 06-12-2007 (A-NPF)

Van 16 tot en met 28 november hebben inwoners, instellingen en bedrijven gelegenheid gehad om mee te denken over de wensen ten aanzien van de nieuwe commissaris van de Koningin in Fryslân. Bijna 300 mensen hebben hun mening gegeven. De resultaten zijn verwerkt en leveren een aantal interessante conclusies op.

Belangrijkste resultaten
Een ruime meerderheid van de respondenten (63,7%) geeft aan dat de nieuwe commissaris zich vooral moet bezighouden met het behartigen van de belangen van Fryslân in Den Haag en Brussel. Ook vindt de meerderheid (54,8%) het van belang dat de nieuwe commissaris vanuit zijn/ haar rol de Friese taal en cultuur moet uitdragen, gevolgd door het bevorderen van werkgelegenheid in de provincie (26,7%). De nieuwe commissaris moet volgens de respondenten vooral als boegbeeld van de provincie Fryslân fungeren (31,2 %). Ook de eigenschap bruggenbouwer (26,7%) wordt veel genoemd.

Een conclusie is verder dat een meerderheid van de respondenten (61%) de politieke kleur van de nieuwe commissaris niet van belang vindt. Ook geven de respondenten niet expliciet de voorkeur aan een vrouw als nieuwe CdK van Fryslân.

De heer Benedictus, beoogd voorzitter van de vertrouwenscommissie, is blij met de reacties en ziet in de uitslag het beeld uit de conceptprofielschets bevestigd. De conceptprofielschets wordt naar aanleiding van de resultaten van de enquête op enkele punten aangepast. Vervolgens wordt het profiel op 19 december tijdens de vergadering van Provinciale Staten besproken en aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw dr. G. ter Horst.

Boarne: Nijsbrief Provinsje Fryslân [dig.], 06-12-2007

FFU: Sjoch ek it ûndersteande krantestikje:

Matige respons op enquête provincie over commissaris, 06-12-2007 (A-LC)

LEEUWARDEN - Nog geen 300 mensen hebben gereageerd op de enquête van de provincie over de nieuwe commissaris van de koningin. “Ik hie op wat mear hope”, geeft voorzitter Geart Benedictus van de vertrouwencommissie toe. De ludieke enquête van de Leeuwarder Courant scoorde het dubbele aantal respondenten. “En yn  Grinslân krige de provinsje 1000 reaksjes”, weet Benedictus. “Miskien hat jim enkête uzes wol wat ôfswakke.”

In totaal vulden 292 mensen de enquête over de opvolger van Ed Nijpels in. Van de deelnemers vindt 63,7 procent dat de opvolger van Nijpels zich voornamelijk moet bezighouden met de behartiging van de Friese belangen in Brussel en Den Haag. Bijbanen zijn uit den boze, vinden de Friezen. Meer dan de helft hamert er op dat de nieuwe commissaris de Friese taal en cultuur moet uitdragen. De politieke kleur wordt minder van belang geacht. De resultaten hebben er toe geleid dat de profielschets op enkele puntjes is bijgeschaafd. Op 19 december bieden de provinciale staten de profielschets aan de minister van binnenlandse zaken aan.

Boarne: Leeuwarder Courant, 06-12-2007

FFU: It wurdt yndied de heechste tiid dat de nije kommissaris in grut foarbyld wurdt foar alle ynwenners yn it brûken en útdragen fan de Fryske taal. Hy sil ek de Steatesittings yn it Frysk liede moatte.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'