Feinsum, Alde Leie en Koarnjum hernoemd, 13-12-2007 (A-FD)

Stiens - Oude Leije, Finkum en Cornjum krijgen officieel hun Friese namen terug. Dat stelt het college van Leeuwarderadel voor aan de gemeenteraad. Alle andere dorpen in de gemeente hebben hun Friese naam altijd behouden, en het lijkt B en W daarom goed om ook Alde Leie, Feinsum en Koarnjum voortaan te hanteren.

Oude Leije is dringend toe aan een nieuwe kombord bij de ingang van het dorp, en dat kan dan meteen dubbeltalig worden uitgevoerd, met de Friese naam bovenaan. Finkum en Cornjum houden hun oude borden voorlopig nog. Volgens B en W past ferfriesing van de namen goed bij het taalbeleid van de gemeente, omdat alle straatnamen ook al in het Fries zijn.

In Oude Leije zelf bleek uit een enquête van dorpsbelang dat net zoveel inwoners voor het behoud van de Nederlandse naam waren als er voorstanders waren van de Friese naam. Gezien de geschiedenis ligt de schrijfwijze Aldeleie dan het meest voor hand, maar de dorpsbewoners zelf geven de voorkeur aan een spatie. De Fryske Akademy heeft laten weten dat daar geen bezwaren tegen bestaan. In Finkum is de kwestie onlangs besproken en toen bleek er geen verzet te zijn tegen naamsverandering.

Boarne: Friesch Dagblad, 13-12-2007

***

Oude Friese plaatsen worden nieuwe dorpen, 21-12-2007 (A-FD)

Stiens - De dorpen Oude Leije, Finkum en Cornjum in Leeuwarderadeel heten sinds gisteravond officieel Alde Leie, Feinsum en Koarnjum. Nagenoeg zonder een punt van discussie heeft de gemeenteraad dat besloten. Sinds Leeuwarderadeel een officieel Friestalige gemeente is, worden de Friese plaatsnamen al bovenaan gezet op nieuwe gemeenteborden. Toevallig werd gisteravond ook in buurgemeente het Bildt over een ‘nieuw’ dorp besloten. Voormalig buurtschap Nij Altoenae kreeg al eerder formeel de dorpsstatus. Nu krijgt het ook een eigen postcode. Dat kost het Bildt 25.000 euro. Maar net als in Leeuwarderadeel was er over de wijziging nagenoeg geen discussie.

Boarne: Friesch Dagblad, 21-12-2007

FFU: Goed nijs! Net allinnich foar de kaartemakkers, mar ek foar ús skoalbern, dy’t aanst de eigentalige nammen faker ûnder eagen krije (sille) en dy’t dêrmei as in wichtich stik kultuerbesit better oerdroegen wurde kinne oan de neiteam.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'