Studenten: Fries centraal in profiel commissaris, 31-12-2007 (A-LC)

FRANEKER–De Fryske Federaasje fan Studinten ontwerpt een alternatieve profielschets voor de nieuwe commissaris van de koningin en de nieuwe directeur van Omrop Fryslân. De studenten beschouwen Friestaligheid-van-huis-uit als wezenlijk geschiktheidscriterium. Op de laatste dag van het Krystkongres in Franeker besloot het federatiebestuur zaterdag de initiatiefnemers de vrije hand te geven bij de opstelling. Ze zullen op de provinciale nieuwjaarsreceptie worden aangeboden aan de autoriteiten.

Boarne: Leeuwarder Courant, 31-12-2007

FFU: De studinten hawwe blykber gjin sympatisant yn de net sa Frysksinnige Rimmer Mulder, haadredakteur fan de Ljouwerter Krante, dy’t yn in haadartikel (19-01-2008)  mei as kop ‘Een ambassadeur als commissaris’ it neikommende skriuwt: “[...] De meerwaarde van Wiegel, Hermans en Nijpels voor Friesland lag in hun rol als ambassadeur. Als vertegenwoordigers van deze provincie hadden ze een voorsprong op de rest. Komt de nadruk daar weer op te liggen, dan is de rij kandidaten heel klein. Als de provinciale politiek dan ook nog vast houdt aan de voorkeur voor een man of vrouw met Fries bloed in de aderen, [dan] blijft er weinig over om te kiezen.

Voorlopig is de commissie op zoek naar een ervaren bestuurder met een Fries accent die ‘deuren kan openen in Den Haag en Brussel.’ Als ze iets van de profielschets moeten laten vallen dan toch maar dat accent. [M.]”

Sok praat kin men ferwachtsje fan in haadredakteur dy’t syn eigen stikken altiten yn it Hollânsk skriuwt. Rimmer soe syn eigen doar ris foar it Frysk iepenje moatte.

<< Werom nei 'Aktueel 2007'