Positief over Friese taal-campagne, 09-01-2008 (A-WA)

BURGUM - Wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerkstaradiel vindt de campagne ‘Praat mar Frysk’, die een maand geleden van start ging, nu al een succes in haar gemeente. Dat schrijft zij op haar weblog, die op de gemeentelijke website te lezen is. De aandacht voor topmodel Doutzen kroes uit Eastermar als boegbeeld van de campagne heeft daar volgens haar voor een groot deel aan bijgedragen. “De parse rukte [teach] oant New York ta út om it geweldige berjocht dat Doutsen namme en antlit liene wol om reklame te meitsjen foar har memmetaal nei foaren te bringen.”

Ook lokt de campagne andere activiteiten uit, meldt ze. Zo zijn dorpshuizen in de gemeente Tytsjerksteradiel in gesprek met de Afûk om te kijken of er een culturele avond georganiseerd kan worden. Door de hele provincie worden het komende jaar posters en stickers verspreid, en bij evenementen zal een knalrode praatpaal verrijzen waarin mensen kunnen inspreken wat hen bezighoudt, met name rond de Friese taal. “In hiel aardige foarm, dêr’t al in protte gebrûk fan makke is”, aldus Rijpstra.

De campagne is volgende de wethouder precies wat de Fries taal nodig heeft. “Fuort mei it stoffige, drammerige image, mar ferliede, oansprekke en je eagen net slute foar de twatalige sitewaasje dêr’t we yn Fryslân yn sitte.” Inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel kunnen via de website laten weten of zij het daarmee eens zijn, of dat het anders moet. Ook over de rolmodellen, Doutzen Kroes en profvoetballer Geert Arend Roorda uit Noardburgum, kunnen zij hun mening geven.

Boarne: Weekblad Actief, 09-01-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'