Fryske Bewegers willen loyaliteit nieuwkomers, 10-01-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - Loyaliteit weegt zwaarder dan integratie. Dat geldt landelijk, als het om immigranten gaat, maar ook voor nieuwkomers in Friesland. Dit stelt Jaap van der Bij, voorzitter van de Ried fan de Fryske Beweging in zijn nieuwjaarstoespraak.

De voorzitter van de ‘Bewegers’ volgt de redenering van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Laat Friezen van iedereen die in deze provincie wil leven maar vergen dat ze loyaal zijn aan dit stukje grond en deze mensen met hun eigen taal, stelt Van der Bij. ‘As Hollanners dizze loyaliteit fan ymmigranten freegje meie, dan meie Friezen dat fan Hollanners en oare ynkommers.”

Volgens Van der Bij is er een duidelijke parallel tussen de manier waarop er met het Fries wordt omgegaan en de landelijke discussie over immigranten. “Beide groepen meie harren eigen taal hielendal net mear brûke. Net it ferskaat wurdt wurdearre, mar it gelikense. It komt derop del dat jo josels net wêze meie,” klaagt de voorzitter van de Ried.

De ‘Fear yn de broek’, de onderscheiding van de Fryske Beweging, is dat jaar voor twee niet-Friezen, die zich bijzonder loyaal hebben opgesteld voor Friesland, zijn taal en cultuur. De ‘fearen’ [= fearren] zijn vanmiddag uitgereikt aan Danijel Dizdarevic, een Bosniër, en onderwijsinspecteur [= oud-onderwijsinspecteur] Rick Steur.

Bij de winnaars troffen de Bewegers de door hen gewenste loyaliteit aan. Dizdarevic, die als asielzoeker uit Bosnië kwam, gebruikte de eerste tijd in ons land om zich het Fries, Leeuwarders en Nederlands eigen te maken. In die volgorde. Hij noemt het Fries een mooiere taal dan het Nederlands.

Rick Steur, van huis uit niet friessprekend [= niet-Friesprekend] , heeft zich als inspecteur in het voortgezet onderwijs in Zuidwest-Friesland [= centrale manager/bestuurder van Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Fryslân] vooral beleidsmatig ingezet voor het Fries. Met het invoeren van teleleren heeft hij de plaats van het Fries in het onderwijs verbeterd, stelt de Ried.

Boarne: Leeuwader Courant, 10-01-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'