Steur en Dizdarevic: Fear yn ’e Broek, 10/11-01-2008 (A-FD)

Sneek - Danijel Dizdarevic en Rick Steur krijgen vandaag de ‘Fear yn ’e Broek’, de jaarlijkse waarderingsprijs van de Rie [Ried] foar [fan] de Fryske Beweging. Dizdarevic is een Bosniër die jaren geleden naar Nederland vluchtte. Hij vond onderdak bij een familie in Tytsjerk en leerde daar al heel snel Fries en Liwwadders spreken. “Dat koe hy [er] earder as Hollânsk”, aldus voorzitter J. van der Bij.

Nu hij een verblijfsvergunning en een baan heeft, gebruikt Dizdarevic het Fries vaker dan het Nederlands. As liedingjaande murk er dat as jo Frysk prate jo mear gedaan [klear] krije fan Frysktalige wurknimmers as at jo Hollânsk prate”, zegt Van der Bij. “Dizze [dy] loyaliteit oan de nije wenomjouwing en it folslein yntegrearjen yn Fryslân is foar ús reden in Fear yn ’e Broek te stekken.”

Rick Steur is de directeur van het Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuidwest-Fryslân. Ook hij is volgens Van der Bij een voorbeeld van een ‘goed-geïntegreerde import-Fries’. Niet alleen maakte hij zich de taal snel eigen, hij zet zich ook bovenmatig in voor Fries in het onderwijs. Mede dankzij hem is het teleleren voor het Fries opgezet, waardoor ook leerlingen van kleine scholen het vak kunnen volgen.

Boarne: Friesch Dagblad, 10-01-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'