Eerste welkomstpakket voor twee nieuwe Friezen, 01-02-2008 (A-LC)

FERWERT - Twee nieuwe inwoners van Friesland hebben gistermiddag in het gemeentehuis van  Ferwerderadiel het eerste welkomstpakket gekregen met o.a. een Friestalige strip, een cd-rom met een cursus Fries, een brochure over meertaligheid en een stropdas met een afbeelding van de Elfstedentocht erop.

“In oerdracht fan taal, ek op nije ynwenners, is in elemintêre faktor om ien fan de kwaliteiten fan Fryslân, de Fryske taal, te fersterkjen”, legde gedeputeerde De Vries uit. Op jaarbasis komen er naar schatting elfduizend inwoners naar de provincie. Ad (63) en Lydia Permentier (54) woonden voorheen in Zoetermeer, maar werden tijdens een vakantie in Friesland verliefd op die provincie. “Het is hier zo heerlijk. Die frisse lucht en de ruimte die je hier hebt zijn een verademing”, legt Lydia uit. Dit is tien jaar geleden, maar naderhand kwam het echtpaar nog twaalf keer naar Friesland. Ze zijn naar Sneek, Bolsward, Stiens en Sint Annaparochie geweest, maar het werd uiteindelijk Ferwert, vanwege de woon- en werkruimte.

Boarne: Leeuwarder Courant, 01-02-2008

FFU: Der ferskine mear stikjes yn de kranten oer it útrikken fan it ‘wolkomstpakket’ en ek fan it nije ‘taaltaske’ (sjoch bgl. hjirûnder):

 

Welkomst pakket, 05-02-2008 (A-FR)

FERWERT - Na de introductie van ‘taaltaskes’ voor kersverse ouders, zijn er nu ook welkomstpakketten voor nieuwe inwoners van Friesland. Ad Permentier en Lydia Nibbering uit Ferwert kregen donderdag in het gemeentehuis van Ferwerderadiel het eerste welkomstpakket uitgereikt. Zij wonen sinds september in Friesland.

De provincie wel nieuwe Friezen met het welkomstpakket informeren over de voordelen van de Friese meertaligheid. In het pakket zit een brochure over meertaligheid, informatie over het cursusaanbod Fries van de Afûk, een CD-rom met een cursus Fries, de DVD meartalenmeartakomst, een Tryatertheaterbon en het collectorsitem ‘Suske en Wiske en de Alvestêdetocht’.

Boarne: Fryslân, 05-02-2008

 

Taaltasje Friese taal uitgereikt, 24-01-2008 (A-BU)

Toen Wiebren Miedema op woensdagmorgen 23 januari zijn pasgeboren zoon Lars kwam aangeven, wachtte hem een kleine verrassing in de vorm van een rugtasje. Fred Veenstra, wethouder cultuur en Friese taal, overhandigde de jonge vader het ‘taaltaske’ met daarin leuke dingen voor de kleine en de ouders. Naast een slabbetje, sokjes met pompeblêden en een pluche beest bestaat de inhoud uit Friese peuterboekjes en een cd met Friese kinderliedjes. 

Het ‘taaltaske’ is een initiatief van de provincie Fryslân, die hiermee de ouders wil wijzen op de voordelen van meertaligheid. Voortaan krijgen alle jonge ouders zo’n tasje. Niet alleen in Smallingerland, alle gemeenten in Friesland doen mee, behalve de Waddengemeenten.

Boarne: Breeduit, 24-01-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'